Doi tineri cu un Opel Vectra albastru cu numere străine, căutați de poliție

* Folosind pretextul că au nevoie să schimbe o bancnotă mare, escrocii au pătruns în casa unui bătrân și i-au furat 13.000 de lei

Doi tineri care se deplasează cu un Opel Vectra albastru cu numere străine sunt căutați de poliție, după ce au furat 13.000 lei din casa unui nemțean.

Poliția îi caută de joi, 19 ianuarie, după ce victima a reclamat furtul. Bătrânul, în vârstă de 83 de ani, din Brusturi, a reușit să rețină suficiente amănunte despre cei doi pentru ca semnalmentele să fie date de polițiști în consemn la posturile din județ și din împrejurimi.

Semnalmentele suspecților.

– un bărbat în vârstă de circa 30 de ani, păr șaten, îmbrăcat cu o geacă de fâș de culoare neagră, blugi de culoare albastru și ghete din piele de culoare maro tip insulete.

– al doilea suspect este șoferul mașinii, are în jur de 25 de ani, păr șaten, rotund la față, gras, purta o geacă de culoare verde.

Cercetările continuă pentru identificarea autorilor, iar orice persoană care poate da relații despre aceste persoane este rugată să anunțe Poliția sau să sune la numărul unic de urgență 112. „Același mod de operare a mai fost întâlnit și în alte județe ale țării, motivul fiind cel de a oferi o compensare la pensie“, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofițerul de presă al Poliției Neamț. În urma investigațiilor efectuate printre localnicii care s-au deplasat pe drumul pe care a circulat autoturismul s-a stabilit că cei doi tineri se deplasează cu un autoturism, posibil marca Opel Vectra de culoare albastru, cu numere de înmatriculare străine având la începutul plăcuței litera E urmată de trei cifre și la mijloc litera C.

*Atenție la metoda „compensației“

Bătrânul din Brusturi s-a trezit joi la poartă cu un tânăr, în vârstă de aproximativ 30 de ani, care i-a cerut să-i schimbe o bancnotă de 200 de lei pentru a-i putea da 100 de lei, o parte din banii datorați de o firmă colectoare de lapte. Fără nici o bănuială, bărbatul a acceptat și a intrat în casă împreună cu necunoscutul, care a observat locul unde gazda își ținea economiile, iar într-un moment de neatenție i-a sustras plicul cu bani. La scurt timp după plecarea acestui tânăr, bătrânul a constatat lipsa banilor din locuință și a sunat la 112. Polițiștii de la PP Brusturi au început imediat căutările cu autospeciala și au efectuat filtre pe drumurile și căile de acces din sat pentru depistarea escrocilor, care se deplasau cu un autoturism, cel mai probabil cel descris de localnicii care l-au văzut joi trecând prin sat.

*Nu permiteți necunoscuților să vă intre în case

Poliția Neamț reia câteva sfaturi pe care, dacă le respectați, evitați astfel de neplăceri:

– nu permiteți străinilor să intre în casă sau în curte sub diferite pretexte: vânzarea/cumpărarea de produse, pentru a oferi ajutoare sau bunuri, pentru a vă oferi o compensare/rest rămas de la pensie sau de la alte drepturi financiare, schimbul unor bancnote;

– solicitați persoanelor, care se prezintă sub diferite calități, să se legitimeze;

– evitați discuțiile despre bunurile de valoare pe care le aveți în casă!

– păstrați documentele și bunurile în locuri greu accesibile, cunoscute doar de dumneavoastră și nu divulgați aceste informații altor persoane;

– nu vă lăsați tentați de prețurile produselor oferite spre vânzare de către persoane necunoscute întrucât acestea reprezintă doar mijlocul prin care infractorii urmăresc să intre în locuința dumneavoastră.

*Cele mai cunoscute metode de escrocherie

Cei care apelează la astfel de metode pentru a păcăli, mai ales oamenii vârstnici, mizează pe ideea de bună credință pe care o induc victimelor, cu atât mai mult cu cât le „adorm“ mai întâi simțurile cu perspectiva de a primi ceva.

Poliția reamintește însă că, de fapt, această manieră este doar un scenariu, în diverse variante, prin care infractorii abordează oamenii vulnerabili.

Iată cum fac escrocii pentru a-și atinge scopul:

– metoda „Curierului“, reprezintă situația în care infractorii își documentează foarte bine victima, în general persoane vârstnice, și sub motivul că sunt trimiși de o rudă a acestora (fiul sau nepotul) care era plecată la muncă în străinătate, se prezintă la poarta/ușa persoanei vizate, pentru a le aduce un pachet. Astfel, doi-trei indivizi și cu o mașină înmatriculată în străinătate, scot un colet pe care cer o sumă de bani, victima fiind păcălită datorită amănuntelor privind vârsta și locul de muncă al fiul. Ba chiar aceștia pretind că îl sună pe copilul persoanei vizate și îi dau victimei receptorul la capătul căruia se afla un complice. Presupusul fiu spune că este în trafic și nu poate vorbi prea mult, dar confirma că cei de la poartă sunt cunoscuți de-ai lui și poate să le dea banii cu încredere. Bătrânii păgubiți se aleg cu un pachet în care găseau diverse, de la jocuri pentru copii, ceasuri sau electrocasnice ieftine, mult sub valoarea sumei plătite.

– metoda „Servicii de utilități casnice“ prin care infractorii pretind ca sunt reprezentanți ai unor companii de gaz, apă sau electricitate și intră în case pentru presupuse verificări;

– metoda „Străinul“ utilizată de regulă de infractorii care motivează că nu sunt din localitate, folosind ca pretext faptul că au o urgență medicală și nu au bani românești asupra lor, solicitând în acest mod victimelor să le schimbe sumele de bani în valută. Astfel, reușesc să ia banii, lăsând în schimb drept garanție o geantă în care afirmă că se află valută sau bunuri de valoare și promițând că se vor întoarce. Toate aceste metode servesc unui singur scop, acela ca infractorii să pătrundă în locuințele oamenilor, de unde reușesc să sustragă sume de bani sau bunuri de valoare.

Dacă ați fost victima unei astfel de infracțiuni, nu lăsați să treacă timp de la comiterea faptei și sesizați imediat Poliția prin apelul unic de urgență 112!

Cristina IORDACHE