Doi profesori nemțeni cooptați în organizarea admiterii la Medicină

ioana ciobanu* Reprezentanții Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri“ Săbăoani au fost invitați la dezbateri, acestuia fiindu-i recunoscut meritul de a trimite constant studenți la facultățile de Medicină, Stomatologie și Farmacie din Iași

Profesoarele Liliana Gligor și Ioana Ciobanu, directoare ale Liceului Teoretic „Vasile Alecsandri“ Săbăoani, sunt singurele cadre didactice din județ care au participat la dezbaterile privind noua modalitate de admitere la facultățile de Medicină, Stomatologie și Farmacie din Iași.

Rectoratul prestigioasei Universități „Gr.T. Popa“ le-a solicitat părerea, după ce, de mulți ani, absolvenți de la Săbăoani devin studenți la Iași și apoi practicanți în medicina românească, iar noutatea este că examenul nu va mai fi doar la biologie, ci și fizică sau chimie, la alegere.

Viitoarea modalitate de admitere la trei dintre cele mai importante facultăți din Iași – Medicină, Farmacie și Stomatologie – va fi strâns legată de propuneri și viziuni nemțene, pentru că la dezbateri pe această temă au participat doi dascăli nemțeni, cărora li s-a cerut părerea cu privire la selecția studenților începând cu anul universitar 2016-2017.

Alături de profesoarele din Săbăoani, la discuții au mai participat reprezentanți ai altor licee din Moldova. Discuțiile au fost coordonate de prof. conf. dr. Dragoș Pieptăn, rectorul Facultății de Medicină, împreună cu decanii facultăților de Farmacie și Stomatologie. „Am primit o invitație din partea Universității «Grigore T. Popa», pentru a participa la discuții legate de modalitatea de admitere, începând cu viitorul an universitar, la cele trei facultăți: Medicină, Stomatologie și Farmacie. Am fost onorate de invitație și la Iași am aflat că la baza selecției noastre a fost un criteriu extrem de important pentru noi, ca profesori și directori de liceu: de la Săbăoani, în fiecare an ajung studenți la respectivele universități, iar mediu academic a apreciat în mod deosebit acest lucru, având în vedere că liceul nostru este mic, din mediul rural, dar rezultatele sunt deosebite. Anul acesta, de exemplu, avem patru absolvenți care au ajuns studenți la Medicină și pentru mine, ca profesor de biologie, acest lucru este extrem de important, pentru că am lucrat cu acești copii ca să atingă o astfel de performanță. Dar au fost ani în care numărul absolvenților noștri era și mai mare, pentru că unii preferau Farmacia, alții Medicina ori Stomatologia. Revenind la întâlnirea de azi (vineri, 28 august – n.r.) a fost una extrem de importantă, pentru că s-au stabilit două lucruri esențiale: admiterea la medicină se va da la două discipline și nu doar la biologie, ca până acum. Se va introduce chimia, la alegere cu fizica și intenția este să se renunțe în timp la a mai conta media de la Bacalaureat la admitere. Propunerea mea personală a fost ca metodologia de examen să se anunțe până la data de 1 octombrie, pentru a ști ce au de pregătit candidații. Al doilea lucru esențial după această întâlnire este că s-a stabilit o punte de legătură între învățământul preuniversitar și cel universitar, între care au existat rupturi puternice. Discuțiile vor continua cu profesorii de specialitate, dar noi am revenit în Neamț cu satisfacția că reprezentații celor trei universități ne-au mulțumit pentru efortul pe care îl depunem pentru a avea an de an studenți la Iași“ a declarat profesor de biologie Ioana Ciobanu, director adjunct la Liceul Teoretic „Vasile Alecsandri“ Săbăoani.

Printre întrebările acordate participanților la respectiva ședință de lucru pentru schimbarea metodologiei de admitere se numără cele legate de importanța și oportunitatea luării în considerație a mediei de la Bacalaureat, dacă e suficientă testarea doar la biologie, cum este văzută tematica de concurs, având în vedere că  aceasta poate fi un manual integral sau o programă cu conținuturi amănunțite. Experiența celor doi dascăli nemțeni a făcut ca părerile lor să coincidă cu ale dascălilor din Iași, care au participat la discuții similare cu o zi mai devreme.

Teodora VALENTIN