Doi nemțeni au vrut să taie proiectile neexplodate!

bum 1 Mai rar, dar iată că se întâmplă, în ciuda numeroaselor și repetatelor avertismente față de cum trebuie să ne comportăm dacă dăm peste muniție neexplodată rămasă din al doilea război.

Asta au stabilit pirotehniștii chemați marți de doi nemțeni care au găsit în grădini proiectile explozive. Înainte de a suna la 112, fiecare a vrut să-și satisfacă (e greu de crezut) curiozitatea și au încercat să taie muniția. Alții au murit sau au fost iremediabil schilodiți din mai puțin, însă, din fericire, nemțenii au scăpat doar cu perdaful pompierilor.

Primul care a alertat pirotehniștii la 112 a fost un bărbat în vârstă de 45 de ani care a spus că a găsit muniție în pădurea din apropierea satului Dolhești, comuna Pipirig, în timp ce aduna lemne. „Echipa pirotehnică a unității, formată din doi subofițeri, a ridicat un proiectil exploziv de calibrul 75 mm, apoi militarii au efectuat cercetarea zonei, pe o suprafață de 200 mp, fără a mai descoperi alte elemente de muniție“, a declarat locotenentul Andrei Grancea, ofițerul de presă al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Neamț.

Tot marți, în jurul orei 14, echipa pirotehnică a fost solicitată din nou, după ce un bărbat din comuna Pângărați a descoperit un element de muniție în curtea locuinței, în timp ce desfășura activități agricole. Militarii au preluat un proiectil exploziv de calibrul 85 mm și au verificat zona, pe o suprafață de aproximativ 200 mp. „Proiectilele au fost preluate în vederea depozitării și, ulterior, a distrugerii în condiții de siguranță. Pe ambele elemente de muniție sunt urme care arată că s-a încercat tăierea acestora“, a precizat lt. Andrei Grancea.

Recomandările pompierilor

Pentru a preveni eventuale evenimente nedorite, răniri sau chiar decese, ce ar putea fi produse de elementele de muniție, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Petrodava“ al județului Neamț reamintește modul corect de comportare, în momentul descoperirii acestora:

– Anunțați imediat evenimentul, prin apel la „112“;

– Nu atingeți elementele de muniție, declanșarea acestora poate duce la rănire sau chiar la deces;

– Izolați zona și nu permiteți nimănui accesul în apropierea elementelor de muniție, până la sosirea echipei pirotehnice, singura abilitată să execute misiuni de asanare a teritoriului, în condiții de siguranță.

Cristina IORDACHE