Doctorul Guţu are interzis să mai profeseze

Tribunal-judecator*Parchetul Neamţ i-a impus control judiciar

Parchetul Neamţ a decis ca doctorul ortoped Florică Guţu să rămână în libertate, dar sub control judiciar. „Persoana în cauză are o serie de condiţii şi obligaţii de respectat, printre care de a nu se apropia de părţi, de martori, de a nu mai desfăşura activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta”, a declarat procurorul Virgil Cornea, purtătorul de cuvânt al Parchetului Neamţ.

Doctorul Guţu este cercetat după ce fiul unei paciente a făcut plângere faţă de faptul că i s-a cerut bani pentru operaţie. Femeia a fost internată la spitalul judeţean săptămâna trecută după ce şi-a rupt piciorul şi, potrivit celor susţinute de fiul ei, doctorul Guţu le-a comunicat că materialele şi operaţia costă. Bărbatul a fost nemulţumit de modul în care s-a pus problema şi a anunţat oamenii legii, care, marţi la amiază au organizat flagrantul. Doctorul Guţu a fost surprins în cabinet după ce a primit de la fiul pacientei 500 de lei. A fost apoi condus la parchet pentru audieri şi reţinut pentru 24 de ore. Când ordonanţa de reţinere a expirat, procurorul de caz a dispus lăsarea în libertate a suspectului şi punerea lui sub control judiciar pentru 30 de zile.

La audieri el a declarat că banii acopereau materialele folosite. Florică Guţu este acum cercetat pentru luare de mită.

Dr. Ioan Lazăr, cel care „păstoreşte” unitatea medicală unde-şi desfăşoară activitatea medicul ortoped Guţu, a fost tranşant în declaraţie: „Fiecare să răspundă pentru ceea ce face! Eu nu pot schimba mentalitatea oamenilor, dacă ei înşişi nu vor asta. Am vorbit cu fiecare cadru medical, cu fiecare asistent şi infirmier, le-am spus tuturor să se comporte cu pacienţii ca şi cum ar fi ei înşişi pacienţi. Dacă vorbim despre cum stau treburile la Ortopedie în ceea ce priveşte asigurarea materialelor sanitare trebuie să subliniez că pacienţii au la dispoziţie lista cu firmele care au materiale de osteosinteză şi pot face comandă personal pentru acele materiale. Ulterior, spitalul le decontează preţul de referinţă. Subliniez că noi decontăm ceea ce poate plăti Casa de Sănătate, adică materialele mai ieftine, stabilite de legiuitor. Cine vrea materiale scumpe, n-are decât să şi le procure. Cum e şi în cazul câmpurilor operatorii. Noi avem câmpuri operatorii sterilizate, dar dacă cineva doreşte din acelea de unică folosinţă, şi le poate cumpăra singur”.

Dr. Iosif Koszeghi, preşedintele Colegiului Medicilor din Neamţ, a afirmat că organizaţia profesională nu se autosesizează în cazul doctorului Guţu „pentru că nu ni s-a adus la cunoştinţă, în mod oficial, despre cele întâmplate”. Dr. Koszeghi nu a dorit să-şi exprime un punt de vedere oficial vizavi de subiect motivând că nu ştie ce s-a întâmplat, deci nu poate comenta în necunoştinţă de cauză. Potrivit acestuia, în ultimul an Colegiul nu a avut sesizări scrise privind posibile cazuri de luare de mită.

Cristina IORDACHE; Gianina Nicorescu