Doctorii de familie înlocuitori, obligaţi să elibereze reţete

alt medicMedicii de familie din Neamţ care nu doresc să se complice cu eliberarea prescripţiilor pentru pacienţii de pe listele colegilor înlocuiţi în perioada concediului sunt atenţionaţi de reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate asupra obligativităţii respectării legii.

Potrivit Normelor de aplicare a Contractului Cadru pe 2014, pentru perioadele de absenţă mai mari de 30 de zile lucrătoare, medicul de familie organizează preluarea activităţii sale medicale de către un alt doctor, astfel încât asiguraţii să poată beneficia, în continuare, de consultaţie gratuită, bilet de trimitere la specialist ori la analize şi inclusiv de reţete compensate şi gratuite.

„Înlocuitorul are obligaţia să elibereze reţetă cu regim specal cu antetul cabinetului medicului plecat în concediu dar cu parafă proprie. Raportează la CAS aceste servicii şi noi operăm în sistem. Aşa este legal şi normal, omeneşte vorbind, pentru că bolnavul nu are nici o vină că medicul său este plecat în concediu. Sigur că există şi alternativa reţetei fracţionate, eliberată pentru trei luni, dar trebuie să subliniez că nu este datoria pacientului să-şi întrebe doctorul când pleacă în concediu şi să-şi ia anumite măsuri”, ne-a declarat juristul Radu Firăstrău, preşedinte director-general al Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ.

Potrivit noilor Norme de aplicare a Contractului Cadrul pe 22014, „În desfăşurarea activităţii, medicul înlocuitor utilizează parafa proprie, semnătura electronică proprie pentru prescrierea electronică de medicamente, dar foloseşte registrul de consultaţii şi formularele cu regim special ale medicului înlocuit, inclusiv prescripţiile medicale electronice ale medicului înlocuit, numărul de contract şi ştampila cabinetului medical al medicului înlocuit. Medicul înlocuitor va îndeplini toate obligaţiile ce revin medicului înlocuit conform contractului de furnizare de servicii încheiat de acesta cu CAS”, se arată în Norme.

Pentru persoanele asigurate înscrise pe lista altui medic de familie aflat în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ se decontează o singură consultaţie per persoană pentru fiecare situaţie de urgenţă constatată pentru care s-a asigurat primul ajutor sau care a fost rezolvată la nivelul cabinetului medica. Medicaţia pentru cazurile de urgenţă se asigură din trusa mdicală de urgenţă, organizată conform legii.

„Reţeta fracţionată” la care a făcut referire şeful CAS Neamţ, introdusă prin Pachetul de bază, le dă posibilitatea pacienţilor cu boli cronice să îşi ridice prescripţia pentru trei luni, dar nu şi medicamentele toate odată. Reţeta fracţionată a fost reglementată ca fiind o facilitate pentru pacient, prin aceea că bolnavul cronic nu se mai prezintă lună de lună la doctor pentru reţetă, ci o dată pe trimestru, iar dacă nu are bani suficienţi pentru a plăti diferenţa de preţ pentru toate medicamentele prescrise, poate ridica tratamentul pentru o lună de la orice farmacie aflată în relaţie contractuală cu Casa şi lasă o parte din reţetă acolo. Luna următoare poate merge la orice unitate de profil să-şi ia medicamentele pentru încă 30 de zile şi rupe din reţetă doar partea în care este specificat tratamentul pentru luna respectivă. Cu partea a treia din prescripţie poate merge peste alte 30 de zile la o farmacie, pentru restul de medicamente.

 

Geanina NICORESCU