Doar şase clădiri de interes public, accesibile pentru persoanele în fotolii rulante

Doar şase clădiri de interes public din Neamţ sunt accesibile persoanelor cu dizabilităţi. Concluzia aparţine Fundaţiei Motivation care a evaluat, în cursul anului trecut, un număr de 20 de clădiri, marca accesibilităţii fiind acordată Sălii Polivalente şi Complexului Curtea Domnească. Evaluarea a fost realizată în cadrul unui proiect desfăşurat la nivel naţional, intitulat “Roţile Schimbării – spre servicii adecvate pentru utilizatorii de scaun rulant”.

„Noi am evaluat 20 de clădiri de interes public. Dintre acestea, 6 au fost declarate accesibile, 6 moderat accesibile şi 7 neaccesibile. În urma evaluării clădirilor, a fost concepută şi o hartă a accesibilizării, la nivel naţional, unde sunt trecute toate clădirile de interes public, accesibile persoanelor în scaune rulante, harta putând fi accesată la adresa www.accesibil.org.  Ne-am dorit, cu această hartă, să venim în sprijinul persoanelor din alte localităţi care vizitează oraşul nostru şi care doresc să ştie ce restaurante, unităţi de cazare sau obiective turistice sunt accesibile. La Piatra-Neamţ, marca accesibilităţii a fost acordată Sălii Polivalente şi Complexului Curtea Domnească. Accesibilă este şi Telegondola, unde ar mai putea fi făcute mici remedieri pentru o accesibilizare completă. Hotelul «Central» ar întruni într-o oarecare măsură criteriile de accesibilizare, cu excepţia faptului că acolo nu există o cameră adaptată pentru persoanele cu dizabilităţi, iar rampa de la intrare este prea înclinată. Recent,am evaluat şi Hotelul «Ceahlău», însă am constatat că nu întruneşte criteriile accesibilizării. Doresc să precizez faptul că mai multe clădiri publice din Neamţ sunt accesibile, însă atenţia noastră s-a îndreptat, în primul rând, către obiectivele turistice”, ne-a spus Daniel Humă, instructor de recuperare activă la Centrul Regional Neamţ al Fundaţiei Motivation România.

Potrivit legii privind protecţia şi promovarea  drepturilor persoanelor cu handicap, clădirile de utilitate publică, căile de acces, clădirile de locuit construite din fonduri publice, mijloacele de transport în comun și staţiile acestora, taxiurile, vagoanele de transport feroviar pentru călători și peroanele principalelor stații, spațiile de parcare, străzile și drumurile publice, telefoanele publice, mediul informațional și comunicațional trebuie să fie adaptate, astfel încât să permită accesul neîngrădit al persoanelor cu handicap.

Irina NASTASIU