Doar o treime din candidaţii la şoferie obţin permisul

* Procentul de promovabilitate a scăzut anul trecut cu 2,5%

Anul trecut, în Neamţ, din cei 19.917 de candidaţi la şoferie, doar 6.726 au obţinut permisul de conducere. În aceeaşi perioadă, procentul de promovabilitate a fost mai mic, în comparaţie cu cel înregistrat în 2012.

În opinia comisarului şef Ioan Simionel, şeful Seviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Neamţ, perioada de instruire a elevilor de la şcolile auto este prea mică: „Nu se învaţă şoferie în doar 30 de zile. Şcolarizarea pentru obţinerea permisului de conducere la categoria B, ar trebui să dureze două luni de zile, aşa încât elevul să capete cunoştinţele de bază, precum şi deprinderile necesare pentru a conduce în trafic. Un medic învaţă meserie în 10 ani, iar candidatul la şoferie vrea permis după o lună de zile”.

Conform statisticii oferite de instituţia sus-menţionată, în 2013 a crescut interesul pentru şoferie, iar procentul de promovabilitate a fost de 34,87%, cu 2,48% mai mic, faţă de 2012. Tot pe parcursul anului trecut, 28.302 de nemţeni şi-au depus dosarele în vederea susţinerii celor două examene pentru obţinerea permisului de conducere.

Şi comisarul şef Cezar Asandei, şeful Serviciului de Poliţie Rutieră Neamţ pune punctul pe i, făcând următoarele precizări :”Ar fi bine, ca în programa de pregătire practică din şcoli, să fie incluse ore speciale de instruire mai dificile. Şi mă refer aici la conducerea vehiculului pe un carosabil cu gheaţă, polei şi zăpadă. Sunt destule persoane, care în situaţii limită apasă pedala de frână, pe un carosabil acoperit de gheaţă. Şoferia se învaţă conducând, iar asta este o regulă de bază. Şi testarea practică la poligon ar trebui să fie inclusă ca probă de examinare auto, precum şi conducerea pe timp de noapte. Există în practica mai multor ţări ca, în primul an după obţinerea permisului auto, în dreapta şoferului să fie o persoană cu experienţă la volan”.

În România, însă, proaspeţii şoferi nu au nici un fel de restricţie şi pot ieşi pe şosele, singuri, din prima zi în care au obţinut permis. Unii dintre ei nu apucă să-şi dea jos semnele de începător de pe parbriz şi au deja accidente grave la activ.

V. ANDRIEŞ