În doar o lună, peste 200 de cazuri de violenţă în şcoli!

batausi scoli
* Conflicte atât între elevi, cât şi între şcolari şi profesori

* În 51 dintre cazuri, s-a ajuns la bătăi

Potrivit informaţiilor furnizate de directorii de şcoli şi licee din judeţul Neamţ, luna trecută nu mai puţin de 153 de elevi au comis acte de violenţă, însă au avut loc şi conflicte catalogate drept comportament deviant în relaţie cu şcoala, precum părăsirea clasei în timpul orei, care au crescut statistica la 204 „situaţii de violenţă”.

Cei mai violenţi elevi s-au dovedit a fi cei de gimnaziu, care aflaţi la vârsta pubertăţii nu prea reuşesc să-şi ţină în frâu pornirile agresive şi acţionează la nervi fără să ţină cont că sunt într-o unitate de învăţământ. Şi mai problematic este că unii elevi au intrat în „conflict deschis ” şi cu dascălii, respectiv  17 cazuri au fost înregistrate ca violenţe între elevi şi cadre didactice.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Neamţ, care a monitorizat luna trecută situaţiile de violenţă în şcoli, în 84 de cazuri au avut loc violenţe verbale, cu expresii jignitoare, tachinări, denigrări şi hărţuire, în 51 de situaţii au fost violenţe fizice- cu bruscări, împingeri, loviri şi rănire-, s-au comis şi 5 acte de violenţă care intră sub incidenţa legii, de tipul furtului şi al tâlhăriei, în 18 cazuri s-au adus ofense cadrelor didactice, iar în 46 de situaţii au fost comportamente deviante în relaţie cu şcoala, de tipul ieşirii din oră la modul sfidător.

În luna octombrie 2013 faţă de aceeaşi lună din anul trecut , violenţa în şcoli s-a redus considerabil, însă în mod clar problemele persistă în unele unităţi şcolare, iar cadrele didactice împreună cu părinţii şi psihologii au de lucrul. Inspectoratul şcolar Neamţ a întreprins măsuri de consiliere specializată, a iniţiat proiecte educaţionale şi a implicat consiliile elevilor şi asociaţiile de părinţi în aplicarea măsurilor care se impun pentru luarea măsurilor care se impun pentru menţinerea unui climat de linişte şi respect faţă de dascăli în şcoli generale şi licee.

 

Geanina NICORESCU