Doar 11 doctori la 300 de şcoli din Neamţ

cabinet

* La Bicaz nu este nici un medic

* Profilaxia stomatologică şi intervenţiile de urgenţă se fac cu  10 dentişti în tot judeţul

Din păcate, şi anul acesta şcolile sunt deficitare la capitolul asistenţă medicală. Dispensarele şcolare de medicină generală vor fi deservite mai mult de asistenţi decât de doctori. Există inclusiv cabinete fără medic, fie pentru că primăriile nu-şi permit să facă angajări din lipsă de fonduri pentru susţinerea salariilor, fie nu sunt medici dispuşi să muncească pe bani foarte puţini.

În Piatra Neamţ funcţionează 8 dispensare medicale şcolare, fiecare cu câte un doctor şi patru asistenţi. Elevii din Târgu Neamţ pot apela, pentru consultaţii şi medicaţie de urgenţă, la singurul cabinet de medicină şcolară din urbe, unde lucrează doi doctori şi 10 asistente. La Roman, sunt mai multe dispensare, dar lipsesc medicii. Practic, pentru cele 6 cabinete amenajate în şcoli şi grădiniţe,  Primăria Roman a putut angaja doar un medic şi 24 de asistenţi. O situaţie disperată este la Bicaz, unde singurul cabinet de medicină şcolară funcţionează cu doar 3 asistente. Primăria Bicaz nu a reuşit să angajeze nici un doctor, aşa încât medicii de familie sunt cei care efectuează, la fiecare început de trimestru, triajul epidemiologic pentru sutele de copii care merg la grădiniţele şi la şcolile din oraş.

Lucrurile stau şi mai prost în ceea ce priveşte asigurarea profilaxiei stomatologice şi a tratamentelor în caz de urgenţă în şcolile din judeţul Neamţ. În total, doar 10 dentişti lucrează „la stat”. Majoritatea sunt de găsit în dispensarele stomatologice din Piatra Neamţ, în timp ce la Bicaz nu este nici unul.

Potrivit datelor centralizate de Direcţia de Sănătate Publică Neamţ, în zona Piatra Neamţ sunt 4 dispensare stomatologice, unde lucrează 7 medici, dar nici un asistent. Singurul cabinet amenajat la Târgu Neamţ pentru elevi nu funcţionează într-o incintă de şcoală, ci la Policlinică, iar acolo profesează 2 doctori şi 2 asistenţi.  Pentru şcolarii şi preşcolarii din Roman este disponibil un singur medic, iar pentru bicăzeni- nici unul. Trebuie menţionat că asistenţa medicală stomatologică nu mai beneficiază de nici un fel de decontare din partea Casei de Asigurări de Sănătate, nici măcar pentru copii. În aceste condiţii, dispensarele şcolare sunt mană cerească, pentru că elevii ar putea beneficia măcar de consultaţii gratuite şi de mici intervenţii în caz de urgenţă, fără plată.

Geanina NICORESCU