Divizia 7 Infanterie, la 130 de ani de la înființare

Ieri, 14 martie, cu prilejul aniversării a 130 de ani de la înființarea Diviziei 7 Infanterie, cadre militare și personalități ale municipiului Roman au participat la dezvelirea unei plăci comemorative, amplasata la fostul Club Petrotub, pe clădirea ce a găzduit comandamentul Diviziei. La întâlnire au fost prezenți reprezentanții Garnizoanei Roman, conducerea Primăriei Roman, cadre militare în rezervă sau în retragere, precum și numeroase personalități ale vieții culturale. Momentul a debutat cu intonarea imnului României și un discurs despre implicarea Diviziei 7 Infanterie în asigurarea independenței țării. „Divizia a 7-a s-a înființat la 16 martie 1883, având în componență două brigăzi de infanterie, două regimente de călărași și un regiment de artilerie. În existența sa, unitatea a luat parte la toate cele trei războaie importante, războiul balcanic și cele două mari conflagrații mondiale, de care a depins însăși existența României”, a spus, în introducere, maior Iulian Gafton, ofițer relații publice din cadrul Garnizoanei Roman.

Actualul Sediu al Serviciului Public Comunitar Local de Evidență a Persoanelor și al Poliției Locale Roman a fost, între anii 1883 – 1944, sediul comandamentului Diviziei 7 Infanterie, aici fiind și amplasată placa comemorativă. „Prin dezvelirea acestei plăci comemorative aducem un pios omagiu tuturor cadrelor diviziei, care timp de șase decenii au crezut în valorile poporului român, apărându-le chiar cu prețul vieții”, a subliniat colonelul Ioan Lahman, locțiitorul comandantului Garnizoanei Roman, care a dorit să sublinieze și contribuția cadrelor în viața economică și socială a municipiului.

Și primarul Laurențiu Leoreanu a fost prezent la eveniment, dorind să mulțumească pentru jerfa celor care au făcut parte din Divizia 7 Infanterie: „După ce am asistat la prezentarea istoriei, vreau să mulțumesc celor care astăzi nu mai sunt și care s-au jertfit pentru o Românie Mare, independentă. Faptul că în această clădire s-au luat, timp de secole, decizii importante arată că Romanul a reprezentat centrul Moldovei din punct de vedere strategic. În ultimul timp. în Roman s-au înființat două unități militare – centrul operativ și baza logistică – fapt ce arată că municipiul nostru, prin tradiție și așezare geo-strategică, joacă un rol important în istoria armatei române”.

După acest moment, invitații au participat, la Cercul Militar, la un simpozion științific, unde a fost vernisată o expoziție fotografică cu momente surprinse pe timpul participării la acțiuni a unităților subordonate și comandamentului Diviziei 7 Infanterie.