Diversitate de căpşuni şi cireşe, pe tarabele din pieţe

piata centrala 3

*Kilogramul de hribi costă 20 de lei, însă puţini oameni îşi permit să-i cumpere

*Au apărut şi prunele italiene, care se dădeau cu 10 lei kilogramul

Ieri, în zi de sărbătoare creştinească, mulţi nemţeni au mers să-şi facă aprovizionarea cu legume şi fructe din piaţa mare. Dacă gospodinele se strecurau grăbite printre tarabe, cu plasele pline de zarzavaturi de tot felul, în schimb, muşterii ceva mai tineri se orientau către mesele care musteau cu fructe de sezon, care mai de care mai arătoase şi plăcute ochiului. De departe, căpşunile şi cireşele erau preferatele oamenilor, care în funcţie de buget îşi alegeau trufandalele dorite. De remarcat este diversitatea produselor. De exemplu, căpşunele la 7,5 lei kilogramul erau aduse de la Târgu Neamţ, iar cele de la Girov, care erau ceva mai mari şi mai parfumate, se dădeau cu 3 lei mai mult. Ceva mai ieftine, la 6,80 lei kilogramul, căpşunile provenite de la Satu Mare se vindeau destul de bine, iar gospodinele le cumpărau mai ales pentru dulceaţă. „Nu sunt aşa de ieftine. Îmi pare rău ca n-am cumpărat sâmbăta trecută, când am văzut şi cu 4 lei kilogramul. Dar asta este! Vreau să fac dulceaţă din ele şi să trimit câteva borcănele şi copiilor din străinătate. Dacă nu erau aşa de scumpe, luam ceva mai mult, dar aşa m-am limitat doar la 5 kilograme”, ne-a spus tanti Sanda, o pensionară din Piatra Neamţ.

Pe tarabele comercianţilor erau expuse cireşe mari, etichetate ca fiind de la Cotnari şi Iaşi. Acestea se vindeau cu 8 lei kilogramul, însă lumea nu prea cumpăra, preţurile fiind destul de piperate. La câţiva paşi mai încolo am observat prune „made” – Italia, pentru care trebuia să scoţi din portmoneu nu mai puţin de 10 lei de kilogram. Nectarinele şi caisele erau şi ele „curtate” de vizitatori. Acestea se comercializau cu 8 lei kilogramul.

În aceeşi zi, la mare căutare erau roşiile, castraveţii şi ceapa verde, bune de făcut salată, care merge de minune cu un platou de mici şi alte frigărui. Şi roşiile erau de toate neamurile, dar mai ales din Galaţi şi costau între 4, 5 lei şi 6 lei kilogramul. Ardei graşi verzi erau mai ieftini ca altă dată şi făceau 6 lei kilogramul, iar cei roşi, cu 4 lei mai mult. Castraveţii nu erau scumpi, doar 2 lei kilogramul, iar legătura de ceapă verde, costa 50 de bani. Şi cartofii erau destui, fiecare killogram pus în sacoşe se dădea cu 1,5 lei sau 2,5 lei. Păstăile de Galaţi – „frigeau” la buzunare, acestea se comercializau cu 6 lei kilogramul.

În exteriorul pieţei am văzut pe mesele improvizate hribi. Pentru fiecae kilogram cumărat trebuia să plăteşti cât un kilogram de carne, adică 20 de lei. Cum „carnea” de pădure era foarte scumpă, lumea nu cumpăra aşa ceva. Era să uit. Am rămas plăcut surprins, când prin hala mare a pieţei am văzut un poliţist comunitar, care păstra ordinea printre tarabe.

V. ANDRIEŞ