Dispecerat integrat ISU-Ambulanţă la Neamţ  

sediu112isu 2*Paradă militară la împlinirea a 5 ani de SMURD în județ

Ieri, la ora 14, după parada militară din centrul municipiului, a avut loc inaugurarea dispeceratului integrat ISU – Ambulanţă, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ. Oficialităţile au sosit la sediul ISU şi prefectul Vlad Angheluţă a avut onoarea să taie panglica, numai că foarfecele nu prea “voia”. “Să aducem descarcerarea?!”, a întrebat retoric colonelul Ioan Niţică, privind din spatele prefectului cum decurge momentul festiv, secondat de restul oficialităţilor, care au continuat glumele pe seama foarfecelui năstruşnic.

Prezenţi la acest important moment au fost locotenent colonel Cristian Radu – şeful Centrului Operaţional Naţional din cadrul Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, dr. Diana Cimpoeşu – şefa SMURD Moldova, dr. Dorice Albu – managerul Ambulanţei Neamţ, dr. Cristian Păsălău – medic coordonator UPU-SMURD Neamţ şi şeful UPU Neamţ, Constantin Iacoban – preşedintele Consiliului Judeţean, dr. Ioan Lazăr – directorul Spitalului judeţean Neamţ, dr. Dan Dorin Morenciu – şeful DSP Neamţ, ceilalţi cinci şefi ai ISU din zona Moldova şi şeful ISU Harghita, şefii de la celelalte structuri militare şi de apărare a ţării din judeţ. După tăierea panglicii invitaţii au făcut un tur şi au vizitat noul sediu al Dispeceratului integrat, apoi birourile şefilor ISU Neamţ.

*Diplome pentru voluntari

La finalul festivităţii de ieri au fost acordate diplome voluntarilor ISU care s-au implicat în realizarea reabilitării spaţiului.

Proiectul dispeceratului comun SMURD – Ambulanţă este parte din campania „Secundele înseamnă viaţă” ce a fost demarat de Asociaţia Medicală Concordia 2006 în parteneriat cu Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Petrodava” al judeţului Neamţ, Primăria oraşului Tîrgu Neamţ şi Asociaţia Personalului în Activitate şi în Rezervă de Pompieri şi Protecţie Civilă “Salvatorul Nemţean”. Proiectul a debutat la 1 decembrie 2014 şi a beneficiat de finanţare din partea Rompetrol prin programul naţional „Împreună pentru fiecare”.

Scopul proiectului este gestionarea rapidă a apelurilor de urgenţă medicală în cadrul dispeceratului integrat ISU-Ambulanţă, cu efecte asupra ajungerii mai rapide a ambulanţelor la pacienţi. Activităţile propuse a se desfăşura în cadrul acestui proiect au condus la reamenajarea spaţiului în care funcţionează dispeceratul integrat ISU-Ambulanţă Neamţ şi dotarea acestuia cu mobilier şi echipamente electronice, de informatică şi comunicaţii moderne necesare în dispecerizarea apelurilor de urgenţă şi coordonarea acţiunilor de intervenţie.

Pentru realizarea acestui proiect s-au fost implicat 69 de voluntari, majoritatea de la Asociaţia „Salvatorul Nemţean”. Au fost efectuate, conform planului, activităţi de achiziţionare a materialelor promoţionale cuprinse in bugetul proiectului,  achiziţionare a materialelor de construcţii necesare lucrărilor de reamenajare a spaţiilor destinate dispeceratului integrat ISU-Ambulanţă Neamţ (recompartimentarea spaţiilor, igienizarea spaţiilor, de înlocuire a pardoselilor), de achiziţionare a materialelor necesare instalaţiilor electrice şi de comunicaţii (prize, cabluri) şi de efectuare a lucrărilor tehnice la reţelele aferente, efectuare a lucrărilor de modificare, reparaţii şi  igienizare la spaţiile în care funcţionează dispeceratul integrat, dar şi achiziţionarea de mobilier, aparatură electronică, de comunicaţii şi informatică şi de instalare a mobilierului şi a aparaturii achiziţionate.

Principalele activităţi de voluntariat derulate au fost organizarea şi desfăşurarea activităţilor pentru promovarea proiectului, începând de la conceperea materilelor promoţionale (mape, flyere, baner, roll.up, steguleţe tricolore) şi până la distribuţia lor cu prilejul diferitelor evenimente derulate în localităţile urbane în care sunt subunităţi;

solicitarea de oferte şi studierea pieţei pentru achiziţionarea celor mai bune produse şi servicii, în conformitate cu fondurile avute la dispoziţie, precum şi lucrul efectiv la reamenajarea spaţiilor conform recompartimentărilor propuse, cu efectuarea lucrărilor de zidărie, tencuit, zugrăvit, curăţirea spaţiilor după efectuarea lucrărilor de igienizare a lor. „Ne-am bucurat totodată de sprijinul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Neamţ, atât prin înţelegerea de care a dat dovadă pentru mutarea personalului în altă locaţie, pe timpul derulării lucrărilor de construcţii, cât şi prin modalitatea în care au înţeles să participe la activităţile de reamenajare a spaţiilor”, a declarat colonelul Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ.

Cristina IORDACHE

Foto: Mircea Albu