A dispărut de pe piață Rivotril, un medicament pentru epilepsie și tulburări de anxietate

*Unii medici spun că s-au văzut nevoiți să crească doza la celelalte pastile care fac parte din terapie, deși nu se știe care va fi efectul

Rivotril, încă un medicament de care atârnă viața unor bolnavi, a dispărut de pe piață. În timp ce reprezentanții Ministerului Sănătății preconizează aducerea cât mai urgentă a unui alt produs, dar cu aceeași substanță activă, pacienții cu epilepsie sunt nevoiți să accepte variante de tratament pe care nu le-au mai experimentat până acum.

„În lipsa Rivotril-ului creștem doza pentru celelalte medicamente din terapia epilepsiei. Nu pot să spun dacă are același efect per ansamblu, pentru că e prea devreme să avem un feedback, în condițiile în care abia au trecut vreo trei luni de când nu se mai găsește. Din păcate nu este pe piață alt produs pe bază de Clonazepam și de aceea nu avem cu ce-l înlocui. În tulburările de anxietate mai poate fi înlocuit cu Alprazolam, diferite sedative, dar totuși așteptăm să fie adus în țară un medicament cu Clonazepam, pentru a-l putea include în terapii“, ne-a declarat un medic specialist neurolog care nu a dorit să-i publicăm numele.

Mulți dintre pacienții care nu mai pot lua Rivotril se plâng că au crize mai dese, că nu-și mai pot ține boala sub control. Pe site-ul Ministerului Sănătății, la secțiunea „Medicamente lipsă“, cele mai multe semnalări sunt pentru acest medicament. Iată ce le răspund reprezentanții ministerului: „RIVOTRIL 0,5 mg și 2 mg (CLONAZEPAMUM), ca urmare a deciziei deținătorului autorizației de punere pe piață, ROCHE ROMANIA SRL, a mai putut fi comercializat până la data de 29 septembrie 2016. În momentul de față nu există un alt medicament pe bază de CLONAZEPAM, dar se preconizează aducerea unui medicament pe baza de CLONAZEPAM, prin procedura autorizației pentru nevoi speciale (ANS), cu implicarea comisiei de specialitate a Ministerului Sănătății în acest proiect“.

Un înlocuitor nu a fost adus nici până azi. În acest moment, peste 200 de mii de români sunt diagnosticați cu o formă de epilepsie. În realitate, numărul e mult mai mare. Mulți își ascund diagnosticul de teamă să nu fie dați afară de la serviciu sau excluși din colectivitate. Medicii spun că epilepsia este o boala neurologică, în care grupuri de celule nervoase, sau neuroni, transmit semnale anormale creierului. În epilepsie, activitatea neuronală normală este perturbată, cauzând senzații, emoții sau comportamente ciudate și uneori convulsii, spasme musculare ajungându-se până la pierderea conștienței. Epilepsia este o boala ce poate fi cauzată de mai mulți factori. Crizele de epilepsie sunt provocate de perturbarea rețelelor neuronale, dar există și alți factori care le pot declanșa, pornind de la infecții ale organismului, traumatisme, dezvoltarea anormală a creierului și până la emoții puternice, pozitive sau negative.

Geanina NICORESCU