Directorul Lazăr nu este de acord ca medicii să închirieze sălile de operații

lazar„Statul să fie stat, privatul-privat“, comentează managerul SJU Neamț în legătură cu un proiect legislativ care ar permite medicilor angajați la stat să lucreze în privat în spitale de stat, prin închirierea spațiilor.

Un proiect legislativ care va fi dezbătut de parlamentarii din Camera Deputaților le-ar permite medicilor și spitalelor să realizeze venituri suplimentare, prin furnizarea în regim cu plată a unor servicii medicale, investigații, tratament, cazare, alimentație sau confort suplimentar, dar și prin închirierea temporară a unor spații ori a funcționalităților disponibile.

Ioan Lazăr, managerul Spitalului Județean de Urgență (SJU) Neamț nu crede însă în eficiența unei astfel de măsuri. „Părerea mea este că statul ar trebui să rămână stat, iar privatul-privat. Eu cred că, amestecându-le, nu le facem bine medicilor și nici pacienților. Sunt și alte modalități de a crește veniturile spitalelor, cât despre cele ale medicilor… Să ne mai mirăm că ne pleacă specialiștii din țară?! Sigur că deocamdată nu am primit nicio solicitare, nefiind promulgată legea, iar pe de altă parte eu nu pot lua singur decizii. Deci, să vedem ce anume va conține exact actul normativ și dacă veniturile medicilor chiar ar crește așa mult. Vrem soluții viabile pentru creșterea constantă a veniturilor personalului medical, nu soluții de compromis“, ne-a declarat dr. Ioan Lazăr, managerul SJU Neamț.

Inițiatorii proiectului susțin că, față de varianta depusă la Senat, în varianta propusă Camerei Deputaților au fost aduse modificări importante, referitoare inclusiv la veniturile suplimentare ale spitalelor și la salariile personalului medical. Sunt însă voci care susțin că medicul de la stat, după 8 ore de muncă, ar face cu greu față surmenajului de după program și că prea puțini ar mai opta pentru operații sau consultații în privat.

„Prin această propunere spitalul poate oferi facilitățile în afara programului (inclusiv săli de operații, săli de diagnostic, aparatură etc.) într-un regim contractual, deci va avea un câștig în plus“, se arată în nota de fundamentare a proiectului. „Iar pacientul va putea să opteze pentru un medic cu experiență, chiar dacă el a fost internat la urgență, deci are posibilitatea să apeleze la un medic specialist printr-un contract, așa cum se întâmplă în foarte multe țări occidentale. O parte din câștig o are spitalul, pentru că intervenția se întâmplă în unitate. Fondurile acestea, atât din închirierea facilităților, cât și din activitatea la cerere a pacientului pentru un anume expert, se vor regăsi în bugetul spitalului și pot avea doar două destinații: creșterea venitului întregului personal medical și creșterea calității îngrijirii medicale pentru toți pacienții internați. În acest moment, în spitalele private s-a înregistrat un număr foarte mare de naștere. Gravidele aleg aceste servicii din cauza serviciilor, a condițiilor din aceste unități“.

Geanina NICORESCU