Directorii de muzee din țară și-au dat întâlnire la Piatra Neamț

Aproximativ 40 de directori și reprezentanți ai unor instituții muzeale din țară (între care ICOM România, Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Institutul Național de Cercetare și Formare Culturală etc.) participă, în perioada 21-23 martie, la masa rotundă „Tendințe actuale în managementul cultural. Probleme de sistem și perspective“, eveniment organizat de Complexul Muzeal Județean Neamț, sub egida Consiliului Județean Neamț.

Între temele abordate în cadrul întâlnirii se numără: perfecționarea, formarea și promovarea personalului din muzee, activitatea de cercetare desfășurată în muzee, protejarea și clasarea patrimoniului, conservarea și restaurarea patrimoniului, cercetarea și activitatea științifică din muzee, legislația din domeniul cultural, precum și problema salarizării.

La întâlnire vor fi reprezentate numeroase instituții muzeale din țară, între care amintim Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național Cotroceni, Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Brukenthal, Complexul Național Muzeal „ASTRA“, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național al Unirii, Muzeul Național al Banatului, Institutul de Cercetări Eco-Muzeale „Gavrilă Simion“, Complexul Muzeal Național Moldova, Muzeul Bucovinei, Muzeul Județean de Istorie Brașov, Complexul Muzeal de Istorie și Artă Bistrița Năsăud, Muzeul Dunării de Jos, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu“ Bacău, Muzeul Județean Botoșani, Muzeul Județean Buzău, Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni Sf. Gheorghe, Muzeul de Artă Craiova, Muzeul Județean de Istorie Galați, Muzeul „Tarisznyás Márton“, Muzeul Universității „Al. I. Cuza“ Iași, Muzeul Județean de Istorie și Artă Sălaj, Muzeul Județean de Istorie Vaslui, Muzeul „Vasile Pârvan“ Bârlad, Muzeul Județean Olt etc.

De asemenea, la dezbatere participă parteneri ai Complexului Muzeal Județean Neamț (Direcția Județeană pentru Cultură Neamț, Inspectoratul Județean de Poliție, Poliția de Patrimoniu), reprezentanții autorităților județene și locale precum și instituții reprezentative de cultură la nivel județean (Biblioteca Județeană „G. T. Kirileanu“, Teatrul Tineretului Piatra Neamț și Centrul de Cultură și Arte „Carmen Saeculare“ Neamț).

Provocări și soluții

Masa rotundă va debuta cu o prezentare a Complexului Muzeal Județean Neamț realizată de managerul instituției, dr. Iulian Ghercă. Dezbaterile vor fi moderate de managerul Complexului Național Muzeal Moldova – Iași, dr. Lăcrămioara Stratulat.

Prima temă supusă dezbaterii este „Perfecționarea, formarea și promovarea personalului din muzee“, dezbaterile deschizându-se cu o prezentare susținută de președintele Rețelei Naționale a Muzeelor din România, dr. Virgil Nițulescu. Tot în prima parte a întâlnirii vor fi prezentate și supuse dezbaterii următoarele teme: „Cercetarea și activitatea științifică din muzee“ – realizată de directorul Muzeului Național de Istorie a României, dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu și „Conservarea și restaurarea patrimoniului“ – președinte ICOM România, Dan Octavian Paul.

Ca element de noutate menționăm prezentarea în cadrul mesei rotunde a unor soluții moderne și softuri pentru valorificarea colecțiilor muzeale.

În a doua parte a întâlnirii vor fi prezentate și dezbătute următoarele teme: „Protejarea și clasarea patrimoniului“ – comisar Inspectoratul de Poliție Județean Neamț, dr. Vitalie Josanu (Protejarea patrimoniului) și director-adjunct Muzeul Național Cotroceni dr. Ștefania Dinu (Clasarea patrimoniului), „Legislația din domeniul cultural“ – vicepreședinte Rețeaua Națională a Muzeelor din România, dr. Valer Rus și „Salarizarea“ – director Muzeul Bucovinei Suceava, dr. Emil Constantin Ursu.

„Toate aceste teme sunt de actualitate și de maxim interes la nivel național. Concomitent cu problema generală a subfinanțării domeniului cultural și în mod special a zonei muzeale semnalăm ca problemă majoră și inconsecvența legislativă, lipsa aplicării unitare a legislației și nu în ultimul rând caracterul imprecis al unor legi sau articole de lege (cum ar fi: Legea muzeelor 311/2003, Ordonanța de urgență 189/2008 privind managementul instituțiilor de spectacole sau concerte, muzeelor și colecțiilor publice, bibliotecilor și al așezămintelor culturale de drept public, cu modificările și actualizările ulterioare etc.)“, a precizat dr. Iulian Ghercă, directorul Complexului Muzeal Județean Neamț.

Evenimentul își propune, pe de o parte, stabilirea unor contacte și parteneriate cu instituțiile prezente, în vederea dezvoltării unor proiecte comune viitoare, precum și prezentarea Complexului Muzeal Județean Neamț cu patrimoniul său de excepție și, pe de altă parte, identificarea unor probleme actuale cu care se confruntă instituțiile muzeale și identificarea unor soluții viabile și a unor perspective pe termen mediu.

Irina NASTASIU