Direcția de Sănătate Publică Neamț recomandă populației evitarea zonelor cu risc de gripă aviară

Având în vedere confirmarea gripei aviare cu virus H5N8 înalt patogen la doua lebede găsite moarte în zona Lacului Bâtca Doamnei, DSP Neamț a emis, ieri, o serie de recomandări pentru populație. Dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt în cadrul DSP Neamț, a precizat că gripa aviară este o boală infecțioasă a păsărilor cauzată de mutația de tip A a virusului gripal, iar boala a fost descoperită acum mai mult de 100 de ani în Italia, de unde s-a răspândit în întreaga lume.

Toate păsările sunt predispuse la infecția cu gripă aviară, deși unele specii sunt mai rezistente la infecție decât altele. Păsările migratoare – rațele sălbatice, în mod special – sunt sursa naturală de gripă aviară, ele fiind și cele mai rezistente la infecții. Păsările domestice, inclusive găinile și curcanii, sunt deosebit de predispuse la epidemii de gripă fatală.

Omul se îmbolnăvește prin contactul direct cu păsările afectate. Semnele și simptomele gripei aviare constau în frison, febră (39-40°C), dureri de cap, ale globilor oculari, ale mușchilor și articulațiilor, tuse seacă, chinuitoare, respirație dificilă, stare generală alterată).

„Pentru a preveni îmbolnăvirea, evitați zonele în care se pot afla păsări infectate cu virusul H5N8, cum ar fi păsările din curți, ferme și păsările din piețele de păsări vii. Evitați hrănirea lebedelor și a rațelor sălbatice; spălați-vă cu apă și săpun pe mâini, mai ales după contactul cu păsări; în lipsa apei și a săpunului se procedează la ștergerea mâinilor cu alcool sanitar; solicitați autoritățile sanitar-veterinare pentru colectarea cadavrelor de păsări și eventuala sacrificare a celor vii contacte; nu consumați carnea păsărilor care au fost în contact cu păsări infectate/moarte precum și ouăle de la păsările infectate; nu consumați produse din carne de pasăre incomplet prelucrată termic, inclusiv mâncăruri care conțin sânge provenit de la acestea. Când preparați hrana: separați carnea crudă de cea prelucrată termic sau de alimentele care sunt gata de consumat; nu folosiți același cuțit sau instrument de tăiat pentru a pregăti carnea crudă și alimentele care sunt gata de consumat; spălați-vă pe mâini între operațiile de manipulare a alimentelor crude și a celor prelucrate termic; nu puneți carnea prelucrată termic pe aceeași farfurie sau suprafață pe care a fost așezată înainte de a fi prelucrată termic“, a transmis DSP Neamț, printr-un comunicat de presă.

Geanina NICORESCU