Dinu Iancu-Sălăjanu, spectacol extraordinar de colinde la Piatra-Neamţ şi Târgu Neamţ

Îndrăgitul cântăreţ de muzică populară Dinu Iancu-Sălăjanu va susţine, săptămâna aceasta, un spectacol extraordinar de colinde la Sala Polivalentă din Piatra-Neamţ (miercuri, 19 decembrie, de la ora 18.30) şi la Casa Culturii „Ion Creangă” (joi, 20 decembrie, de la ora 19.00). Interpretul va fi acompaniat de grupul instrumental „Ţara Silvaniei”, al Casei de Cultură a Sindicatelor din Zalău.
Dinu Iancu-Sălăjanu face parte dintr-un grup de interpreţi de muzică populară de mare valoare din zona Ardealului. Botezat cu numele de Dinu Ianchis, artistul a venit pe lume în ziua de 2 iulie 1969 în localitatea Bălan, județul Sălaj.
Viitorul muzical al lui Dinu Iancu-Sălăjanu a început atunci când fratele său i-a cumpărat un acordeon. La vârsta de 16 ani a început să cânte, fără a avea însă un îndrumător. Artistul mărturiseşte că pur şi simplu i-a plăcut muzica, simţind că prin cântec le poate arăta oamenilor dragostea pe care le-o poartă. Interpretul a urmat apoi Conservatorul, secţia canto clasic, la Facultatea de Muzică a Universităţii din Oradea.
În prezent, Dinu Iancu-Sălăjanu este directorul Casei de Cultură din Zalău și al ansamblului de cântece și dansuri „Porolisum”.
Artistul a cântat în colaborare cu Nicolae Furdui Iancu, al cărui fin de căsătorie este, dar şi cu mulţi alţi interpreţi de muzică populară. A susţinut concerte în toată lumea, atât în Europa cât şi pe alte continente: în Germania, Olanda, Canada, bucurând sufletele românilor din străinătate.
În anul 2001, Dinu Sălăjanu a lansat albumul „Omul ca şi floarea”, urmat de „Io-s fecior de Sălăjan”. Repertoriu său cuprinde multe melodii îndrăgite de oricare dintre iubitorii de folclor din ţară: „Dragu-mi e unde-am venit”, „Doamne, cât de scurtă-i viaţa”, „Mă dusei în Prundu Sac”, „Supărată-i mândra mea”, „Omu-i ca şi floarea”, „Împărate, împărate”, „Aşa-s mâncat de străini”, „Păntr-un dor, mânca-l-ar focu’”, „Luai cal, luai căruţă”, „Cum îi frunza de la plop”, „Cine n-are dor de luncă”, „Pe mine capul mă doare”, „Strânge omul ca furnica”, „Pârâuaş cu apa rece”.
Înainte să împlinească 50 de ani, artistul și-a văzut visul împlinit, urcând anul acesta pe două mari scene de operă din România. Astfel, în februarie, melomanii l-au putut urmări pe Dinu Iancu-Sălăjanu la Opera Română din Craiova, în rolul Don Basilio din „Bărbierul din Sevilla”, de Gioachino Rossini, iar la începutul lunii noiembrie, la Opera Naţională Bucureşti, unde l-a pus în scenă pe Amonasro, regele Etiopiei, în opera „Aida” de Giuseppe Verdi.
Anul viitor, artistul va fi prezent tot pe scena operei din Craiova, interpretând rolul toreadorului Escamillo din opera „Carmen” de Georges Bizet.
Irina NASTASIU