Din viața Societății Scriitorilor din județul Neamț

*Doi nemțeni printre noii membri ai Uniunii Scriitorilor din România

În ședința din 7 decembrie 2016, Consiliul USR a validat lista finală cu noii membri în Uniunea Scriitorilor, primiți în anul trecut. Între aceștia se află doi scriitori din județul Neamț: Constantin Bostan (la Filiala Iași) și Mihai Hanganu (la Filiala Bacău). Primul s-a făcut cunoscut ca istoric literar, exeget și editor al operei (inclusiv jurnalele și corespondența) marelui cărturar G.T. Kirileanu, culminând cu volumul „Gh. T. Kirileanu, un destin sub semnul lui Creangă și Eminescu, la Palatul Regal“ (2010); a mai publicat volume de legende și povestiri istorice pentru copii, precum și o carte de poezie, „De dragoste și de beton“ (2015). Cel de-al doilea a publicat într-un interval relativ scurt (debut în 2004, cu „Nostalgii“), nu mai puțin de 17 volume de poezie și proză, în manieră tradițională, vădind talent, efort creativ și sinceritate lirică.

Numărul scriitorilor nemțeni profesioniști, membri ai USR, ajunsese la 24, dar de curând unul dintre aceștia, Vasile Baghiu, și-a dat demisia din breaslă, în semn de solidaritate cu câțiva membri excluși din Uniune pe motive disciplinare.

* „Te caută o carte“

Emisiunea „Te caută o carte“, realizată de scriitorul Ștefan Mitroi, pe canalul Prima TV, a consacrat ediția sa din 28 ianuarie 2017 aducerii în atenție a unor reviste culturale din Moldova, între care și revista „Antiteze“ de la Piatra Neamț, considerată printre publicațiile de foarte bună ținută din țară, „promovând valorile autentice… în antiteză cu anti-cultura și anti-literatura care amenință media și viața literară de azi“. Au fost prezentate pe larg câteva rubrici ale revistei noastre. Cu o săptămână înainte, la aceeași emisiune, Ștefan Mitroi dedica o recenzie elogioasă volumului de poezie „Eternul acum“ de Gabriela Livescu (Editura Crigarux), susținând că „autoarea pare să aibă știința de a sta de vorbă cu îngerii și asta o face unind iubirea cu petalele florilor“. Amintim că anul trecut, la începutul lunii octombrie, Ștefan Mitroi a făcut o vizită în județul Neamț, interesându-se de viața literară de aici.

* Constantin Munteanu, Giuseppe Masavo și revista „Antiteze“, la Superlativele anului 2016

Pentru al doilea an consecutiv, conducerea Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“ din Piatra Neamț (director – scriitorul Adrian Alui Gheorghe) a realizat, împreună cu un juriu special, topul „Superlativelor culturale ale anului 2016“, acordate în cadrul unei festivități desfășurate vineri 10 februarie a.c. Printre cei distinși s-au aflat scriitorii Constantin Munteanu (Premiul pentru Proză) și Giuseppe Masavo (Premiul pentru Poezie, la volumul „Pe Sirius nu se întâmplă nimic“, Limes, 2016), membri ai Societății Scriitorilor din Județul Neamț, precum și Premiul de excelență acordat revistei „Antiteze“, directorului ei, criticul literar dr. Cristian Livescu, președintele SSJN. Ajunsă de curând la nr. 45, revista este prima publicație culturală apărută în Neamț după revoluție, susținută acum prin proiect de Consiliului Județean, având un profil grafic și de conținut distinct, focusat spre valorificarea tradiției și creativității literare din acest spațiu.

Cu prilejul aceleiași festivități, prozatorului Constantin Munteanu i-a fost înmânat Premiul și Trofeul Reprezentanței Neamț din cadrul Filialei Iași a Uniunii Scriitorilor din România (președinte – Cassian Maria Spiridon) pe anul 2015. Un juriu, compus din Cristian Livescu (președinte), Radu Florescu și Nicolae Sava, a decis această opțiune, pentru romanul (ce merită citit) „Stăpânul licuricilor“, I-II, de Constantin Munteanu.

* Noi apariții editoriale

Virgil Savin, „Dealuri ghindăuane“, III, cu prefață de Constantin Tomșa, Editura Crigarux.

Vasile Checheriță, „Mireasmă de lume“. Versuri și nu numai. Cuvânt înainte de Calistrat Costin. Coperta și ilustrații de Ștefan Potop. Ed. Ateneul Scriitorilor, Bacău, 2016.

Bică Nelu Căciuleanu, „Mahalaua Precista (sau Fiziologia Maidanului cu amintiri)“, proze deasupra-realiste. Cu prezentări de Adrian Alui Gheorghe, Emil Nicolae și Cristian Livescu. Coperta de Olivian Bezem. Ed. Crigarux, 2017.

Ana Vârlan, „Dincolo de literatură“, eseuri. Cu prefață de prof. dr. Gheorghe Brânzei, Ed. Crigarux, 2017.

George Simon, „Soare interior“. Integrala operei poetic. Ediție de autor. Seria „Opera omnia. Poezie contemporană“. 936 p. Editura Tipo Moldova, Iași, 2017.

* Lansarea volumului „Descântec pentru răsăritul soarelui“ de Ioan Roman Suseni

Seria din acest an a seratelor literare de la Muzeul memorial „C. Hogaș“ din Piatra Neamț se deschide miercuri 22 februarie a.c., de la ora 17, prin lansarea volumului de versuri „Descântec pentru răsăritul soarelui“ de Ioan Roman Suseni, apărut la Editura Cetatea Doamnei. Sunt invitați să-și spună opinia despre noua carte: Adrian Alui Gheorghe, David Alexandru, Constantin Tomșa, Lucian Strochi, Dan Iacob, Viorel Nicolau, Mihai Hanganu, Mihai Niculiță, Cristian Livescu (moderator).

Membru al SSJN, Ioan Roman Suseni (n. 12 nov. 1951, Boroaia, jud. Suceava), de profesie inginer, absolvent al Facultății de Îmbunătățiri Funciare din Iași, și-a făcut ucenicia literară în anii ’70 ai secolului trecut, în cenaclurile din Piatra Neamț, debutând în revista „Porto Franco“ din Galați (1991), iar în volum anul trecut, cu „Poeme“. „Resortul care mă îndeamnă să scriu poezie nu este gândul posterității, ci supraviețuirea, modalitatea de a trăi sublimul prin tot ce mi se dă. Am ținut mai mult să scriu decât să public, și iată-mă astăzi cu sertarele pline de manuscrise“, se destăinuie cu sinceritate autorul. (Z.C.)