Din tabără, la spital cu tulburări digestive

* Câțiva copii proveniți dintr-o tabără din Târgu Neamț au fost internați cu grețuri și vărsături, fiind diagnosticați cu enterocolită acută

Direcția de Sănătate Publică Neamț a demarat o anchetă epidemiologică într-o tabără din zona Târgu Neamț după ce câțiva dintre copiii cazați în campus au fost internați cu simptome de enterocolită.

În cursul zilei de 04.08.2017, ora 8.30, DSP Neamț a fost informată telefonic de către specialiștii compartimentului de prevenire și control al infecțiilor din Spitalul Orășenesc Târgu Neamț că, în noaptea de 04.08.2017, s-au prezentat în unitate 4 copii cu tulburări digestive, proveniți dintr-o tabără din zona Târgu Neamț. Un număr de 2 copii au prezentat grețuri, vărsături, scaune moi, ceilalți 2 copii au prezentat grețuri și vărsături. Toți pacienții au fost ținuți sub supraveghere și tratați în CPU Spitalul Orășenesc Târgu Neamț în intervalul 1.30-8.30 pentru o perioadă de 7 ore, timp în care pacienții nu au mai prezentat niciun simptom, motiv pentru care au fost externați în tabără, cu recomandarea de a urma tratamentul prescris. Diagnosticul de externare: Enterocolită acută – formă ușoară“, a declarat dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt al DSP Neamț.

Sesizați despre cele întâmplate, inspectorii Departamentului de Control în Sănătatea Publică din DSP Neamț s-au prezentat la tabără și la Spitalul Orășenesc Târgu Neamț, pentru efectuarea anchetei epidemiologice cu privire la condițiile de apariție a acestui eveniment.

Dr. Grădinaru a precizat că ancheta epidemiologică a evidențiat faptul că un număr de 11 copii au efectuat o excursie la Cetatea Neamțului în ziua de 3.08.2017, iar printre aceștia erau și cei 4 copii care au prezentat simptome digestive și care s-au prezentat la spital. Aceștia au declarat că au consumat mure cumpărate de la un vânzător ambulant.

Precizăm că în tabără sunt cazați în această serie (seara zilei de 31.07-6.08 după prânz) un număr de 142 copii cu grupa de vârstă cuprinsă între 4-12 ani proveniți din 5 județe din țară. Toți ceilalți copii sunt sănătoși. Asistența medicală în tabără este asigurată în permanență de un medic specialist școlar și 4 asistente medicale“, a mai precizat dr. Grădinaru.

În cadrul anchetei epidemiologice, specialiștii DSP Neamț au dorit, totuși, cum era și normal, să vadă probele din alimentele servite elevilor cu o zi înainte, însă au constatat, cu stupoare, că nu au fost păstrate probe.

Pentru lipsa probelor alimentare, inspectorii Departamentului de Control în Sănătatea Publică a aplicat sancțiuni personalului din tabără.

Echipele de specialiști ai DSP au făcut o serie de recomandări personalului din unitate: recoltarea de coproculturi și exudate nazo-faringiene la personalul din blocul alimentar; recoltarea și păstrarea corespunzătoare a probelor alimentare din meniurile zilnice; evitarea contactului între alimentele nepreparate și cele preparate; spălarea atentă a recipientelor în care se realizează prepararea și păstrarea alimentelor; întreținerea curățeniei și dezinfectarea tuturor suprafețelor bucătăriei (paviment, mese de lucru, utilaje, veselă, tacamuri, etc.); spălarea atentă a fructelor, zarzavaturilor și verdețurilor înainte de consumarea lor; supravegherea și educarea copiilor cazați în tabără privind spălarea cu apă și săpun a mâinilor înainte de fiecare masă și după folosirea toaletei, precum și evitarea consumării alimentelor vândute pe stradă.

Geanina NICORESCU