Din exces de zel, şi farmaciştii cer dovada de asigurat

farmacie

* „E adevărat că unii mai „suflă şi în iaurt” după ce Casa de Sănătate a făcut unele imputări ciudate”, a spus preşedinta Colegiului Farmaciştilor din Neamţ

 Pentru că autorităţile sanitare nu sunt în stare să-şi actualizeze listele cu asiguraţi, beneficiarii de reţete compensate şi gratuite sunt obligaţi să dea cu subsemnatul şi să defileze cu adeverinţe de tot felul, ca să nu rişte un refuz care le-ar întârzia administrarea tratamentelor. Mai nou, nu doar medicii de familie, ci şi unii farmacişti cer documente justificative. Chiar dacă pe fiecare reţetă eliberată electronic de doctorul de familie este bifat statutul bolnavului: asigurat, neasigurat, pensionar, persoană cu handicap, unii farmacişti vor şi ei să vadă actul doveditor. În ritmul acesta, în curând o să ajungem să plecăm de acasă cu mapa de documente, de la certificatul de naştere până la adeverinţa de salariat ori cuponul de pensie. Chiar sâmbătă, când cabinetele medicilor de familie erau, desigur, închise, o farmacistă de la o unitate din Piaţa Centrală a condiţionat onorarea unei reţete eliberate pentru o persoană cu handicap de… o adeverinţă. Nici n-a vrut să audă că reţeta conţine informaţia că beneficiarul este cu handicap, ceea ce denotă că medicul de familie are documentele justificative. Vroia adeverinţă de la doctor, fără să ţină cont măcar de faptul că este zi nelucrătoare pentru medicul de familie. Reţeta refuzată a fost, însă, primită şi onorată fără nici un fel de comentariu, la farmacia alăturată. Contrariaţi de această păţanie, i-am solicitat preşedintei Colegiului Famaciştilor Neamţ un punct de vedere. Există o nouă prevedere legislativă sau unii farmacişti fac exces de zel?

„Cu toţii am avut, de-a lungul timpului, tot felul de imputări ciudate de la Casa de Asigurări de Sănătate, aşa încât unii dintre colegi „suflă şi-n iaurt”…”, a spus farmacista Ana Maria Stejara,  şefa Colegiului Farmaciştilor din Neamţ. „Chiar şi eu am păţit-o de câteva ori, mi s-au imputat reţete eliberate unor persoane ale căror nume nu au fost regăsite în evidenţele Casei ca asigurate, unele chiar nefiind de găsit în registru. Mai exact, numele unui nou-născut nu era în evidenţe, deşi medicul de familie îl înregistrase şi-i eliberase o reţetă pentru viroză, într-un alt caz CNP-ul nu era scris corect pe reţetă, iar în evidenţele Casei persoana în cauză figura ca neasigurată- deci nu avea dreptul la reţeta compensată respectivă, iar exemplele pot continua. Când ai o experienţă de acest gen, eşti suspicios la orice”.

Farmaciile sunt, de fapt, societăţi private, aşa încât fiecare îşi face propria politică de vânzări, dar patronii care derulează contracte cu CAS ar trebui să nu uite că totuşi încasează bani publici frumoşi de pe urma bolnavilor. „Ne cerem scuze pentru problema creată de angajata care a fost de serviciu sâmbătă… eu una nu am cerut nimănui să solicite documente în plus de la persoanele care vin cu reţete compensate sau gratuite”, a susţinut patroana unităţii unde a fost respins clientul care nu a putut prezenta adeverinţă de la medicul de familie…

Geanina NICORESCU