Din ce în ce mai mulți nemțeni sufocați de noxe la locul de muncă

pulberi* Numărul îmbolnăvirilor profesionale crește de la an la an * Ministerul Sănătății vine iarăși cu propuneri de monitorizare

Promovarea sănătății la locul de muncă este, scriptic, una din principalele obiective ale politicii de sănătate publică. În cadrul acțiunilor de supraveghere a sănătății lucrătorilor, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Neamț au semnalat că, în județul nostru, numărul muncitorilor expuși profesional la noxe fizice, chimice și biologice a crescut în ultimii ani. Dacă în anul 2014 numărul angajaților expuși la noxe biologice era de 5.009, anul trecut au fost monitorizați 5.050 de muncitori. La noxe fizice au fost expuși, anul trecut, 25.903 angajați, cu 105 mai mulți decât acum doi ani. Pulberile atacă zilnic sănătatea a 3.275 de muncitori, numărul celor expuși fiind cu 12 mai mare decât în anul 2014. Alți 4.060 de muncitori sunt expuși profesional la alte noxe chimice, și numărul acestora fiind în creștere față de anul 2014.

Cei aproape 40.000 de angajați expuși profesional la noxe în unități de profil din județul Neamț sunt monitorizați prin acțiunile de supraveghere a sănătății avizate de DSP Neamț, care includ analize medicale periodice profilactice. În condițiile în care medicul de medicina muncii face recomandări de tip medical, aptitudinea este condiționată de respectarea acestora, iar în fișa de aptitudine avizul medical va fi „apt condiționat“.

Potrivit Hotărâri de Guvern 355 din 2007, privind supravegherea sănătății lucrătorilor, cu modificările și completările ulterioare care se aplică în continuare, efectuarea examenului medical periodic are drept scop depistarea apariției unor boli care constituie contraindicații pentru activitățile și locurile de muncă cu expunere la factori de risc profesional, diagnosticarea bolilor profesionale, depistarea bolilor care constituie risc pentru viața și sănătatea celorlalți lucrători la același loc de muncă, depistarea bolilor care constituie risc pentru securitatea unității, pentru calitatea produselor sau pentru populația cu care lucrătorul vine în contact prin natura activității sale.

Când s-a tras linie la sfârșit de an 2015, DSP Neamț a stabilit că au fost cercetate și declarate doar 5 cazuri de îmbolnăviri profesionale, comparativ cu un caz declarat în anul 2014. Concluziile le poate trage fiecare.

Geanina NICORESCU