Din acestă săptămână, la finanțare europeană, alte 6 măsuri

Tina-La finanțare europeanăMâine, se deschid alte șase măsuri de finanțare europeană incluse în PNDR 2014-2020. Banii europeni se dau pentru investiții în exploatații pomicole.Fondul disponbil este de 75 milioane euro destinate reabilitării unei suprafețe de 35.000 ha de livezi dintr-un total de 170.000 ha, aflate în declin. Dacă fondul va fi epuizat,imediat sepoate cere suplimentarea lui până la 350 milioane de euro. Valoarea proiectelor este cuprinsă între 100.000 și 900.000 euro. Banii europeni se dau pe mai multe categorii și tipuri de investiții, începând de la reconversia plantațiilor existente, înființarea de noi plantații pomicole ori pepiniere. Finanțate sunt și spațiile de depozitare, achiziția de mijloace de transport, utilaje și echipamente.

A doua finanțare europeană vizează investițiile pentru dotarea și modernizarea infrastructurii agricole și silvice. Fondul disponibil este de 435 milioane de euro, o parte din fonduri europene și o parte de la bugetul de stat. Se deschide și finanțarea sistemelor de irigații!

*Avantaje pentru  zona montană!

Cu interes este așteptat sprijinul financiar european destinat investițiilor privind procesarea și marketingul produselor agricole, măsură pentru care se alocă un fond total de 143 milioane de euro. Din această sumă, 28 milioane de euro sunt alocate doar pentru zona montană. Fapt ce constituie un avantaj real pentru intreprinzătorii nemțeni.

O continuare a finanțării fermelor de semisubzistență este cea care are în atenție dezvoltarea fermelor mici. Fondul disponibil pentru aceste investiții este de 72 de milioane de euro, din care22 de milioane de euro sunt destinate zonei montane. Este pentru prima dată când zona montană este menționată expres în programele de finanțare europeană.

În fostul PNDR, la nivel național, s-au cheltuit 400 de milioane de euro pentru susținerea fermelor de subzistență. În județul nostru, s-au primit aproape 6 milioane euro. Fiecare exploatație agricolă a primit1.500 de euro, cu condiția să producă pentru piață, nu doar pentru consumul propriu. Banii europeni s-au alocat pe timp de 5 ani, fără să fie condiționaț de vreo contrbuție proprie din partea fermierilor.

Două măsuri vizează activitățile neagricole, prin înființarea și dezvoltarea de microintreprinderi rurale. Valoarea totală alocată este de 101 milioane euro, alocate pentru proiecte cu valori cuprinse între 50.000 și 200.000 euro.

Celelalte măsuri din PNDR vor fi lansate în lunile august și septembrie ale acestui an. Ele au fost amânate pentru că se mai cer contractări pe vechiul PNDR.  Vorbim de investiții de interes public, în care finanțarea europeană este integral nerambursabilă. Din păcate, cele 3 proiecte nemțene nu au mai prins finanțare europeană, având punctaje mai mici.

*Alocare totală: 9,46 miliarde euro

Alocarea totală pe noul PNDR 2014-2020 este de 9,46 miliarde de euro, compusă din 8,12 miliarde de euro, contribuție europeană și1,32 miliarde deeuro, contribuție de la bugetul statului.

Primele trei măsuri de finanțare s-au deschis pe 25 martie 2015: submăsura 4.1 – investiții în exploatații agricole, submăsura 6.1 – sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri și submăsura 19.1 – sprijin pregătitor pentru elaborarea strategiilor de dezvoltare locală.

Acestea sunt disponibile pe pagina AFIR, unde fermierii din categoria medie pot să găsească și 20 de proiecte tip care-i scutesc de cheltuielile mari cu consultanța și pe care le pot completa cu propriile date.

Tina CONDREA