Din acest an obligatorie certificarea produselor atât în apicultură cât şi pentru plantele medicinale

Din acest an, intră în vigoare o nouă reglementare care îi vizează pe apicultori și pe cultivatorii de plante medicinale care își valorifică direct producția. Actul normativ, aflat acum în dezbatere publică, stipulează că producători agricoli vor fi obligați să notifice autoritățile cu privire la produsele pe care le comercializează pe bază de plante medicinale, plante aromatice și produse ale stupului.

Procedura privind modul de realizare a notificării are drept scop organizarea activităţilor Serviciului Naţional pentru Plante Medicinale, Aromatice și Produse ale Stupului în ceea de priveşte evaluarea dosarelor de notificare depuse de operatorii din domeniu şi avizarea produselor finite încadrate ca suplimente alimentare sau ca produse de uz extern în vederea comercializării.

Procedura de notificare se aplică tuturor produselor încadrate ca suplimente alimentare – produse de uz intern sau produse de uz extern pe bază de plante medicinale, aromatice şi produse ale stupului, înaintea introducerii lor pe piaţă, pentru comercializare.

Certificarea se va face pe bază de dosar pe care producătorii vor trebuie să îl depună personal, printr-o persoană însărcinată sau, în mod excepțional, chiar să îl trimită prin curier, achitând taxele de expediere. Astfel, pe lângă o cerere de notificare, producătorii agricoli vor trebui să compleze și o fișă ”de angajament” în care declară că produsele nu sunt periculoase pentru sănătate, că sunt etichetate conform normelor Uniunii Europene și că respectă normele Seviciului Național pentru Plante medicinale, Aromatice și Produse ale Stupului. Totodată, se asumă responsabilitatea efectuării de analize specifice și punerea la dispoziția autorităților a acestor analize pentru produsele certificate.

 

*Reguli de etichetare

Produsele din domeniul apiculturii şi plantelor medicinale întră şi ele sub incidenţa noilor reglementă privind etichetarea. Astfel, etichetele vor include: denumirea comercială a produsului, cu precizarea că produsul este supliment alimentar, lista ingredientelor active, cantitativ sau procentual, în ordinea descrescătoare a cantităților folosite. În cazul plantelor, trebuie să se specifice denumirea științifică (latină) sau farmacologică, denumirea populară și partea din planta folosită, iar în cazul extractelor vegetale, se menționează tipul de extract ori solventul folosit, randamentul la extracție, eventual baza de extracție și substanța activă în care este standardizat. Obligatoriu se impun

mențiuni nutriționale, mențiuni de sănătate și orice informații suplimentare considerate utile, precum şi doza recomandată pentru consumul zilnic, greutatea netă, modul de utilizare. Nu trebuie să lipsească atenționările și avertizările de genul: ”A nu se depăși doza recomandată pentru consumul zilnic”; „Produsul este un supliment alimentar și nu trebuie să înlocuiască o dietă variată, echilibrată și un stil de viață sănătos”; „A nu se lăsa la îndemână și la vederea copiilor”. Dar şi

alte atenționări precum: „Produsul nu conține substanțe cu potențial alergenic”, iar dacă le conține, trebuie, în mod obligatoriu, nominalizate; „Consumul de…/produsul este contraindicat/interzis/restrictionat pentru persoanele…se nominalizează categoriile vulnerabile (cu diverse afecțiuni; femei însărcinate sau care alăptează, sportivi; anumite categorii de vârstă; altele); „A nu se consuma după orele…”; „Se interzice consumul de alcool în timpul utilizării produsului”; „Poate interacționa cu…”; „Poate modifica reflexele conducătorilor auto și ale persoanelor care manipulează utilaje”; „Colorantul …poate afecta…”; „Cu zahăr și îndulcitori”. Etichetele trebuie să conţină date referitoare  la condițiile de păstrare, denumirea firmei producătoare , denumirea firmei care deține avizul ori certificatul de notificare și datele de contact ale acesteia.

Nu se supun noilor norme: suplimentele alimentare care conţin exclusiv vitamine şi minerale, produsele cosmetice și medicamentele din plante medicinale cu utilizare tradiţională.

Tina CONDREA