Diferența de vârstă între părinți și influența ei asupra copiilor

Doctor MIRON ITZHAK
Psiholog principal clinician cu drept de supervizare

Am primit săptămâna trecută o scrisoare de la o mămică care era îngrijorată de ideile ascunse pe care le are fetița ei. Această mămică a plecat pentru câteva zile la un congres și, ca semn de iubire a lăsat două scrisorele ascunse – una pentru fetiță și alta pentru soțul ei. Fetiței i-a scris că o iubește – semnat, Mama. Soțului i-a scris la fel, dar când fetița a citit scrisoarea tatălui, a rămas uimită. Era scris “Te iubesc, moșul meu“. După câteva ore au vorbit la telefon și mama îi spune: ai citit greșit, i-am scris “Te iubesc dragul meu“. Soțul s-a uitat în scrisoarea lui în care era scris, într-adevăr, “te iubesc, dragul meu“. Frustrarea și dezamăgirea soțului s-au transferat către fetiță. Îmi scrie această mămică despre diferența de vârstă între ea și soțul ei, care este de 15 ani, iar vârsta fetiței este de 11 ani. Mă întreabă dacă trebuie să fie îngrijorată și ce reprezintă această greșeală freudiană pe care a avut-o fetița, anume că a citit cuvântul “moșul“ în loc de cuvântul care era scris acolo, “dragul“.

Răspuns:

Dragă Florica, nume fictiv. Fenomenul pe care l-ai adus spre dezbatere este cunoscut în lumea copiilor mai ales când aceștea se apropie de vârsta pubertății, și când diferența de vârstă între părinți este mai mult de 10 ani iar el e singur la părinți sau s-a născut când părinții erau mai înaintați în vârstă.

La vârsta de 11 ani încep schimbările hormonale și gândirea rațională și sentimentală. Copilul vede filme, se gândește la viața de cuplu, la prietenii lui, dacă e fetiță, la băieții care vor fi prietenii ei în viitor. Copilul este înconjurat de copii ai căror părinți sunt mai tineri (majoritatea copiilor de vârsta de 11 ani au o diferență de vârstă față de părinți nu mai mare de 20-30 de ani).

Știind faptul că tatăl ei, cu toate că nu pare să fie de vârstă mai înaintată și se prezintă din punct de vedere comportamental, fiziologic și psihic, mult mai tânăr, pentru această fetiță, vârsta cronologică este vârsta care îi dictează gândirea, mai ales când realizează ca majoritatea prietenilor ei au bunici de aceeași vârstă ca tatăl ei. În acest caz, și, mai ales când este vorba de o vârstă semnificativă, de 65 de ani plus, posibil să aibă în subconștientul ei,  gândul că  “de ce mama, fiind mai tânără și fiind persoana pe care o iubesc atât de mult, s-a căsătorit cu un bărbat mult mai în vârstă“, lucru care o pune într-un conflict major legat de identitatea ei și de poziția ei față de sexul opus.

Când ea vede în serialele de copii și în filme cum băieți tineri se împrietenesc cu fete și diferența între ei nu e mai mult decât un an sau doi, ea intră într-un conflict de gândire – de ce mama ei nu a făcut același lucru, iar în cazul acesta, conflictul trebuie să aibă o rezolvare imediată, altfel vor rămâne unele probleme nerezolvate în viitorul ei în raport cu băieții care o vor cuceri.

În primul rând, trebuie felicitat tatăl că nu a procedat urât și nu a certat-o, nu i-a spus nimic. Doi: trebuie explicat fetiței că există două vârste diferite – vârsta cronologică și vârsta mentală.

Vârsta cronologică este acea vârstă care e înregistrată pe buletinul de identitate și reprezintă data exacta a nașterii.

Vârsta mentală este vârsta pe care omul o resimte, în care se încadrează din punctele de vedere cognitiv, afectiv, fizic și cultural.

Din punct de vedere cognitiv, există copii și adulți a căror capacitate mentală  este mult mai ridicată decât vârsta cronologică. Asta înseamnă că IQ crește în relativitate între vârsta mentală și vârsta cronologică. Dacă un copil are vârsta mentală de 10 ani și pe cea cronologică de 8 ani, înseamnă că are o inteligență foarte  bună. Așa se întâmplă și pe linie afectivă, și aici ne referim la coeficientul emotional și dacă mai adăugăm că sunt persoane a căror fizic înșeală, și par mai tinere decât vârsta lor cronologică sau invers, putem înțelege că baza principală astăzi era vârsta mentală și nu cea cronologică.

Putem aici să aducem explicația dumneavoastră ca mama, cum ați început relația cu soțul dumneavoastră, tatăl fetiței. Bănuiesc că l-ați văzut mai tânăr sufletește și fizic, poate că ați avut de unde învăța, ați simțit că punctul de sprijin și de maturitate este mai mare și că nu erați lângă el doar o fetiță, lucru care poate să ajute copilul dumneavoastră să înțeleagă în modul cel mai correct și sincer de ce v-ați cuplat cu o persoană mai în vârstă decât dumneavoastră. Din păcate, există un procent foarte mare de femei care au avut de suferit când s-au cuplat cu bărbați de aceeași vârstă cronologică și care, pentru cel de al doilea capitol al vieții lor au ales un bărbat mai în vârstă decât ele. Lucru care le-a avantajat din foarte multe puncte de vedere.

Întrebarea poate fi “cu cât trece timpul, dacă această relație rămâne, într-adevăr, constantă sau se schimbă dinamica ei, bărbatul devine, din cauza vârstei și mai în vârstă, deci aproape de vârsta lui cronologică, iar femeia atunci înflorește și ajunge la o dezvoltare personală și sexuală foarte bună“. În acest caz, discrepanța între ei poate crește și, într-adevăr, copilul poate simți acest lucru. Dar, din momentul când pe hârtiuță era scris dragul meu, problema nu este a mamei, este a fetiței.

Există încă o posibilitate, pe linia freudiană, la această vârstă de începere a pubertății, se creează în subconștient o retragere și o respingere a fetiței în raport cu tatăl. Fetița simte că nu poate să-l cucerească și atunci se retrage și găsește un motiv întemeiat ca să se retragă frumos: tata e prea în vîrstă. Dar asta o frământă în subconștient. Bineînțeles că discuțiile între fete și băieți la școală și posibilitatea că cineva i-a spus ceva despre părinți, de exemplu că a lor sunt mai tineri pe când ai fetiței sunt mai în vârstă iar ea, în mod inconștient a fost influenațată, s-a interiorizat și de aici, dubiile ei.

Ar fi foarte bine ca mama să stea de vorbă cu fetița, să încerce să caute de unde a ajuns aici, și să explice diferența între vârsta cronologică adevărată și vârsta mentală.

Dr. MIRON ITZHAK
Psiholog principal clinician cu drept de supervizare
Director Institut Miron- Cabinet de pshihologie
Piatra
Neamț, str. Mihai Eminescu, nr. 3, bl. D4 sc. B ap. 37 parter
Tel 0233/236146; 0233/234426; 0724/225214
e-mail: miron@ambra.ro
site: www.psiholog-dr-miron-itzhak.ro