Dietă sănătoasă cu proteine vegetale

Ajută funcții importante din organism, dar și să ne menținem masa musculară

Ofertă de legume, cereale sau seminte, ca surse bogate de proteine vegetale

Proteinele vegetale merită să fie incluse în dieta zilnică, pentru că ajută funcții importante din organism, dar și să ne menținem masa musculară. Când spunem proteine, carnea este prima care ne vine în minte. Dar sunt și alte opțiuni pentru a asigura cantitatea de proteine de care are nevoie organismul. Există multe legume bogate în proteine de care vă puteți bucura de fiecare dintre ele ca fel principal sau incluse în rețete culinare. Nivelul de proteine se poate modifica în funcție de cum pregătiți fiecare legumă, dar și de soiurile aceleiasi plante si solul în care a crescut. Pentru cei care vor să îsi diversifice dieta zilnică si să renunțe la carne sau să reducă cantitatile, natura le ofera multiple variante. Sunt câteva legume, cereale sau seminte bogate în proteine, care pot înlocui carnea, lactalele și ouăle.

Fasole roșie, mazăre, bob, linte sau năut

Fasolea roșie este un soi foarte popular in America de nord, pentru că ea este un ingredient important în prepararea celebrei rețete mexicane burito. Fasolea roșie merge foarte bine în salate fiind un ingredient sățios care completează excelent verdețurile. Fasolea roșie este și o sursă foarte bună de potasiu. Bobul este o plantă leguminoasă consumată de secole și care, în prezent, și-a mai pierdut din faimă și utilizare în bucătărie. Cu toate aste, bobul rămâne în continuare un aliment de bază pentru anumite populații. Mai puțin răspândit acum și la noi, bobul îl puteți găsi în magazinele alimentare sub formă de conserve sau boabe uscate. Mazărea nu conține la fel de multe proteine ca și soia sau fasolea, dar rămâne o sursă importantă de proteine. Lintea preparată ca supă sau piure, este deosebit de hrănitoare, fiind bogată în calciu și magneziu dar mai ales potasiu. Nautul este ingredientul principal pentru humus, un preparat de origine nord-africană și care este foarte răspândit la poparele musulmane. Nautul sau „mazărea berbecilor” este o plantă leguminoasă cu boabe ceva mai mari decât mazărea, un aliment ideal pentru a înlocui carnea.

Soia edamame, quinoa sau orez sălbaitc

Edamame este un preparat obținut din boabe de soia necoapte în păstăi, frecvent întâlnit în bucătăriile din Asia de Est. Ghiveciul este fiert sau aburit și poate fi servit cu sare sau cu alte condimente. În Japonia, acestea sunt de obicei decolorate în apă sărată și nu sunt servite cu sare. Quinoa este o pseudo-cereală cultivată pentru semințele comestibile, care se preparea fierte ușor că pentru a beneficia de cei mai buni nutrienți. Semințele de quinoa pot fi adaugate direct în salate pentru a da consistentă preparatului. Orezul sălbatic, spre deosebire de orezul alb chinezesc, are un conținut mai scăzut de carbohidrați. Modul sau de preparare este același ca a oricărui tip de orez.

Fistic, migdale sau semințele chia

Fisticul este o gustare delicioasă care poate întregi dieta zilnică cu un aport de proteine. Nu fiticul prăjit, ci doar cel natural. Migdalele nu sunt doar gustoase, ci au și numeroase beneficii, putand fi utilizate chiar și în tratamente cosmetice. Bogate în proteine mai sunt miezul de nucă, alunele de pădure, semințele de dovleac sau semințele de cânepă. Semințele de chia sunt mărunte de culoare negru cenușiu cu pete albe sau chiar albe. Ele au avantajul că au conținut ridicat de proteine vegetale, dar scăzut de carbohidrați. Ca o curiozitate: „chia” în limba mayasă înseamnă „putere”.

Tina CONDREA