Dezvoltarea personală în topul preferinţelor de lectură

 

*Nemţenii citesc din ce în ce mai rar, iar când o fac preferă cărţi de dezvoltare personală şi profesională, belestristică şi cărţi religioase;

*Notebook-urile şi tabletele electronice au luat locul cărţilor;

*Pe timpul verii vânzările scad considerabil;

 

În epoca în care informaţiile pot fi aflate cu uşurinţă din mediul virtual,  iar calculatorul pare a lua locul fiinţei umane, cărţile devin deseori obiect de decor prin biblioteci şi librării. Satisfacţia de a răsfoi cu atenţie paginile unei cărţi ori răbdarea cu care odinioară savurau poveştile aşternute pe hârtie pare să nu-i mai caracterizeze acum nici pe nemţeni. Într-o mică incursiune prin oraş am aflat că legătura oamenilor cu lectura este tot mai episodică și că celelalte preocupări cotidiene sunt mult mai importante.

Grija zilei de mâine şi tumultul din viaţa de zi cu zi ne determină să ne punem nişte semne de întrebare. Cât de des mai citesc românii?, Care este relaţia acestora cu lectura? sau ţi dintre ei mai ţin cărţi pe noptieră? sunt întrebări la care de puţine ori se găseşte un răspuns afirmativ. Lacunele în bibliografia pe care şi-au însuşit-o pot fi observate cu uşurinţă atunci când întrebaţi care sunt cărţile preferate ei invocă romanele, iar la categoria autori preferaţi Mihai Eminescu nu lipseşte niciodată.

Dar, cu toate acestea mai există şi persoane, trecute de prima tinereţe ce-i drept, care  la întrebările mai sus adresate  au ca răspuns Marin Sorescu, Dan Puric sau Neagu Djuvara.

„Recent am citit Istoria Românilor. Eu prefer autorii precum Neagu Djuvara sau Fănuş Neagu. La vârsta mea cam asta citesc, din cei vechi. Tinerii nu se mai exprimă pentru mine. Acum câţiva ani îi mai citeam pe cei clasici cu precădere, Sadoveanu, Rebreanu, Slavici care chiar merită parcurşi. Mai citesc când merg în staţiune, că trebuie să faci ceva, mai un Sudoko, mai o carte, a relatat un domn trecut de prima tinereţe, pe care l-am găsit jucându-se cu nepoţica în Parcul Ştefan cel Mare din Piatra Neamţ.

Ultima carte citită a nemţenilor pare să fie ori un roman, ori o carte de dezvoltare personală, ori un volum religios. În topul celor mai vândute cărţi, în anul 2013, se numără „cele de beletristică, de dezvoltare personală şi profesională, precum şi dicţionare, culegeri, cărţi pentru copii de 6-7 ani şi antologii de texte literare. Acestea din urmă se vând, împreună cu rechizitele şcolare începând cu luna septembrie. Vânzările de carte de anul acesta sunt la fel ca şi anul trecut, slabe în esenţă, mai ales pe timpul sezonului estival. Dan Puric, Dumitru Constantin Dulcan sunt autorii cei mai vânduţi în momentul de faţă. În luna iulie s-au vândut cel mai bine ghidurile turistice, enciclopediile, cărţile pentru copii, caietele de vacanţă, iar în top se află lucrarea <<Conversaţii cu Dumnezeu>>, după cum relatează un librar de la Casa Cărţii din Piatra Neamţ.

Piaţa de carte din judeţ este în scădere, iar dacă e să facem un bilanţ al numărului de publicaţii vândute constatăm că ficţiunea, cărţile pentru copii, cărţile motivaţionale şi cele de business reîntregesc topul preferinţelor nemţenilor mai ales în perioada vacanţelor.

„Ultima noapte de dragoste este ceea ce am citit ultima dată, iar acum vreau să încep Moara cu noroc şi Enigma Otiliei. Sunt operele pe care le am la anul la bac; o să încep din vara asta să le citesc, măcar să le „răsfoiesc” aşa, ne spune o  elevă la Colegiului Tehnic Gheorghe Cartianu Piatra-Neamţ.

 

„Vin, întreabă, cer sfaturi şi pleacă!”

 

La expoziţia de cărţi a Asociaţiei de Sănătate, Educaţie şi Familie din Piatra Neamţ, amplasată într-un mic stand din Parcul Tineretului din Piatra-Neamţ pare că bate vântul. Cărţile expuse zi de zi, timp de două trei-săptămâni în fiecare vară sunt din domenii diverse, de la sănătate, educaţie, cărţi pentru copii, cărţi de suflet sau spirituale la cărţi de dezvoltare personală şi profesională. Dar cu toate că oferta există , cumpărătorii sunt puţini, cam 15-20 pe săptămână.

„Noi venim aici în fiecare vară timp de câteva săptămâni; avem aprobare şi pentru locul din Ştrand şi expunem diverse cărţi. Dar nu prea se vinde mare lucru, mai mult oferim sfaturi decât vindem cărţi. Oamenii vin, se uită şi întreabă şi pleacă, fiindcă nu au posibilitatea să cumpere. Eu nu mă supăr dacă mă întreabă ceva, chiar dacă nu cumpără. Discut cu ei, promovez sănătatea, mai schimbăm opinii, asta e”, a conchis Elena Sterpu, reprezentantul Asociaţiei de sănătate, educaţie şi familie Neamţ.

Cea mai vândută carte de la această expoziţie este Tragedia Veacurilor, de Ellen White, volum recomandat de perspectiva creştină a postului de televiziune Speranţa TV.

 

Alexandra GÎRBEA