Dezinteres pentru patrimoniu / Obiectivele istorice din Neamț, lăsate de izbeliște (I)

 

*Marea majoritate a monumentelor din județ au fost ocolite de investitori, dar încep să apară și veștile bune: Biserica Buna Vestire din Bisericani va fi reabilitată din 2016, promisiuni de mai bine existând și pentru Mănăstirea Tazlău și Cetatea Nouă a Romanului din Gâdinți

„Copilul cu prea multe moașe rămâne cu buricul netăiat“, iar o instituție cu prea mulți directori care se perindă pe la conducere devine incompetentă, fapt ce s-a remarcat și la Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național (DJC) și care se răsfrânge automat asupra monumentelor istorice din Neamț, care au fost lăsate de izbeliște.

Numită în funcția de director executiv al DJC Neamț în data de 15 decembrie 2014, Rocsana Josanu și-a cam pus mâinile-n cap când a analizat situația instituției. „Am preluat o situație moștenită din anul 2013, anul încheierii mandatului fostului director titular, după care a urmat o perioadă de interimat asigurată de directori detașați din alte instituții județene similare. De la preluarea funcției, am făcut o analiză a situației în care se afla instituția, atât din punct de vedere administrativ, cât și al îndeplinirii atribuțiilor specifice. Din păcate, rezultatul acestei analize a fost dezamăgitor“, a spus Rocsana Josanu, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural din 28 octombrie.

Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național este o instituție de control, doar că la Neamț era confundată cu o Casă de Cultură, care dă spectacole. „Inactivitatea înregistrată până în anul 2013 a creat o percepție depreciativă în rândul populației și autorităților locale și județene, prin care instituția era asimilată unei Case de Cultură, organizatoare de spectacole și colocvii literare. Direcția Județeană pentru Cultură Neamț a fost o instituție inactivă, a suferit de o proastă gestionare și nu a desfășurat activități în scopul îndeplinirii atribuțiilor“, a adăugat Rocsana Josanu.

Biserica Buna Vestire din Bisericani

Statistica națională a monumentelor istorice plasează județul Neamț în coada clasamentului. Iar lipsa de interes pentru conservarea și reabilitarea obiectivelor se observă în cazul anumitor monumente care mai au puțin și se prăbușesc, chiar dacă presa a scris de nenumărate ori despre ele, nimeni nu s-a grăbit să și investească pentru a le reface.

Printre obiectivele aflate într-un stadiu avansat de degradare se numără Biserica Buna Vestire, care aparține de Mănăstirea Bisericani, Mănăstirea Tazlău, Palatul Cnejilor de la Ceahlău sau Cetatea Nouă a Romanului, din Gâdinți.

Începând cu februarie 2014, Biserica Buna Vestire aparține Companiei Naționale de Investiții (CNI), dar constatarea tristă a Rocsanei Josanu este că, deși s-au făcut cinci studii de fezabilitate, lucrările nu au început încă. „Săptămâna aceasta am vorbit cu părintele stareț și mi-a spus că la documentația pe care o au deja mai trebuie un act, după care se vor obține avizele necesare. De la începutul lui 2016 vor începe lucrările de reabilitare“, a spus directorul DJC Neamț.

Și primarul Ion Rotaru, din Alexandru cel Bun, așteaptă investiția de la CNI, după cum ne declara în septembrie: „Am depus proiectul, care prevede atât reabilitarea, cât și consolidarea Mănăstirii și a anexelor la Compania Națională de Investiții (CNI). Urmează să treacă prin Comisia de Evaluare și, dacă va fi aprobat, iar eu sper să fie pentru că vorbim de un simbol al județului Neamț, în primăvara lui 2016 am putea organiza deja licitația pentru a putea începe lucrările. Valoarea proiectului este de un milion de euro“.

A fost făcut deja un foraj de șase metri adâncime, pentru a fi montați piloni din beton cu un diametru de 60 de centimetri, care să ajute la consolidarea așezământului monahal, dar pentru restul lucrărilor de reabilitare se așteaptă fondurile de la CNI.

Andreea AMARIEI