Despre „subfinanţare şi nepăsare în sistemul sanitar”- de Ziua Mondială Împotriva Cancerului

cancer* Judeţul Neamţ, tristul loc 1 pe țară la numărul de cazuri, dar nu avem un centru de radioterapie

Diagnosticul e o adevărată sentinţă la moarte, în cazul depistării unei formaţiuni canceroase. Iar Neamţul este fruntaş în statistica întocmită la nivel naţional privind numărul de cazuri depistate în ultimul an. Cei care se confruntă cu această boală se luptă zilnic pentru supravieţuire, iar cei care se află în postura de a-i trata se confruntă, în prea multe cazuri, cu neputinţa sistemului sanitar de a susţine terapii care ar creşte rata de succes în vindecare.

În data de 4 februarie este marcată „Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului”. În această zi toată lumea diseacă statistici şi sanitarii de la „preventivă” le vorbesc elevilor despre riscurile de îmbolnăvire. În judeţul Neamţ, unde în ultimii ani s-au diagnosticat cele mai multe cazuri de cancer, nu există posibilitate de radioterapie, astfel încât bolnavii care au nevoie de acest tip de tratament trebuie să se deplaseze până în centrele universitare, cu programare. Un vis mai vechi al managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, pus anul acesta pe lista cu solicitări de investiţii transmisă la MS, este acela de a înfiinţa un centru de radioterapie în cadrul unităţii. Un accelerator nuclear costă, însă, peste 10 milioane de euro. Banii ar putea fi accesaţi de la Banca Mondială, prin intermediul Ministerului Sănătăţii, însă rămâne de văzut dacă judeţul nostru va fi binecuvântat anul acesta cu o investiţie de aşa amploare. Nemaivorbind de faptul că pe lîngă aparat este nevoie şi de medici radiologi specializaţi în astfel de operaţiuni şi de fizicieni. În Moldova există doar trei acceleratoare nucleare cu care se pot face astfel de şedinte, respectiv două la Institutul Oncologic şi unul la Spitalul Sfântul Spiridon. Acestea deservesc toate judeţele Moldovei, motiv pentru care mii de bolnavi sunt nevoiţi să aştepte luni bune până le vine rândul la radioterapie. Practic, cu ajutorul unor radiaţii se încearcă distrugerea celulelor tumorale. În cazul cancerului de sân şi plămân, pe lângă radioterapie trebuie făcută şi chimioterapie

Statisticile arată că în județul Neamţ sunt peste 13.000 de oameni diagnosticaţi cu cancer, 1.668 dintre aceştia primind acest crunt diagnostic în primele 11 luni din 2014. Cele mai multe persoane cu această boală sunt din Piatra Neamţ, respectiv 633. Alţi 475 bolnavi sunt din zona Roman, 268 din Tîrgu Neamţ, 164 din Roznov şi 128 din zona Bicaz. În funcţie de localizare, pe primul loc se situează cancerul digestiv – de stomac, colon, intestine, rect, urmat de cancerul bronhopulmonar, cancerul de sân şi cancerul de col uterin.

„Mulți dintre semenii noștri sunt afectați de extinderea numărului de boli incurabile. Subfinanțarea, organizarea defectuoasă a sistemului sanitar sau chiar nepăsarea adâncesc această stare de fapt. Astăzi, de Ziua Mondială a luptei împotriva cancerului, să nu uităm că multe forme de cancer pot fi vindecate dacă sunt depistate la timp și că, pe termen lung, prevenirea bolilor costă statul mai puțin decât tratamente făcute târziu și cu șanse reduse de vindecare a pacientului. De asemenea, orice socoteli am face, nu trebuie să uităm că, în spatele calculelor, se află viețile semenilor noștri și dreptul lor la sănătate și la viață, care trebuie respectat în orice situație”, a scris președintele Klaus Iohannis pe Facebook.

Sunt greu de numit cauzele care provoacă această maladie, dar, în opinia multora dintre medici, stresul este principalul vinovat de activarea genei cancerului, pe care o purtăm cu toţii.

Geanina NICORESCU