Despre familie, viaţă şi politică cu Mircea Diaconu: „Să pui o cărămidă la ceva!”

Îndrăgitul actor Mircea Diaconu, senator şi vicepreşedinte la nivel naţional al Partidului Naţional Liberal, a venit, ieri, la Piatra Neamţ pentru a-i susţine pe candidaţii USL la alegerile parlamentare din 9 decembrie, Eugen Nazare Ţapu (Colegiul 1 Senat), Cătălin Drăguşanu (Colegiul 1 Deputaţi) şi Vlad Marcoci (Colegiul 2 Deputaţi).

„Cei trei candidaţi USL aici de faţă am vizitat împreună cu Mircea Diaconu, distinsă personalitate a culturii româneşti, câteva companii din Piatra Neamţ, am fost la IMOB, la o făbricuţă de textile, ne-am întâlnit cu sute de cetăţeni”, a spus Eugen Ţapu.

*”Sunt şanse enorme pentru tineri, dar trebuie competiţie!”

„Piatra Neamţ pentru mine înseamnă foarte multe lucruri, în primul rând tinereţea”, a spus încă din prima sa intervenţie Mircea Diaconu. „Actorul este un om care aşteaptă un telefon. Şi acel telefon înseamnă o propunere profesională sau nu, pur şi simplu. Pe scena publică sunt de peste 40 de ani, când cineva m-a întrebat ceva despre societate, despre naţie şi cultură. M-am simţit dator să răspund.  Toate răspunsurile mele au izvorât din educaţia mea, din cultura mea, din experienţa mea şi din familia mea, pentru că e ceva ce ne scapă azi şi mă supără, mă disperă, mă întristează. Avem senzaţia – şi-mi pare rău că trebuie să spun eu lucrul acesta, dar nu am ce face – mai mult cei tineri, poate, că lumea începe cu noi. Lumea nu începe cu tine niciodată, pentru că în spatele tău sunt generaţii care se exprimă prin tine mai departe. Iar, la rândul tău trebuie să dai ce poţi, cât poţi celorlaţi care urmează. Nu mă refer la bunuri materiale, ci chiar la bunuri spirituale”.  Disoluţia familiei, într-o lume aflată într-o goană nebună după înavuţire, este un subiect dureros pentru omul Mircea Diaconu, mulţi dintre tinerii de astăzi nu-şi cunosc bunicii, nu-şi mai amintesc nici măcar numele lor.

„Pentru că -mi pasă, de aceea m-am trezit la patru dimineaţa, ca la cinci să mă urc în maşină şi să vin încoace şi să pun şi eu o cărămidă, ceva. Despre asta-i vorba, să pui o cărămidă la ceva! Că e vorba despre o meserie, că e vorba despre societate în general sau de naţia ta trebuie să pui o cărămidă şi aşa se adună! Despre asta-i vorba să pună cineva ceva, ce poate el mai bun pe masa comună”, şi-a dezvăluit crezul Mircea Diaconu.

* Drama Teatrului Tineretului

Ajuns la Piatra Neamţ cel care a condus ani de zile destinele Teatrului Nottara, a aflat cu stupoare cum un proiect de reabilitare a condus la distrugerea Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, pentru care Mircea Diaconu are un sentiment aparte şi pe care îl numeşte „un reper, o lumină deschisă de directorul Coman, cel care i-a „inventat” pe marii actori Valeria Seciu, Virgil Ogăşanu şi mulţi, mulţi alţii”.  Uimit de faptul că un teatru de talia celui de la Piatra Neamţ a fost „reabilitat” de o firmă care nu are nici un fel de cunoştinţe tehnice despre o astfel de clădire, despre sonorizarea şi instalaţiile de lumini necesare actului artistic, Mircea Diaconu s-a implicat imediat pentru a-i ajuta pe actorii TT-ului. L-a sunat pe ministrul Culturii, Puiu Haşotti, chiar în timpul conferinţei de presă, şi i-a cerut acestuia să găsească o modalitate legală prin care să mute cubul în care au jucat actorii Teatrului Naţional Iaşi, în perioada în care această instituţie se afla în renovare, la Piatra Neamţ.