Despre droguri şi trafic de persoane în tabăra de cercetaşi

copii1 Copiii şi tinerii aflaţi în vacanţă în Tabara de Cercetaşi „Şoimii Neamţului”, organizată de Asociaţia Cultural Social Economică „CHRISTIANA” din Piatra Neamţ, au participat, cu interes, la două sesiuni de informare şi sensibilizare în domeniul antidrog şi împotriva traficului de persoane. Activitatea s-a derulat, săptămâna trecută, la Cabana Militara „Ardeluţa”, din comuna Tarcău. Lectorii – reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului judeţul Neamţ, Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Neamţ şi ai Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului – sunt membri ai Echipei interinstituţionale împotriva traficului de persoane a judeţului Neamţ. Aceasta structură este constituită prin Ordinul Prefectului nr 79/ 2014, fiind formată din 16 institutii publice şi organizaţii neguveranmentale, care desfăşoară activităţi de prevenire şi combatere a traficului de persoane, dar şi de asistenţă şi reintegrare a victimelor.

„Având în vedere situaţia operativă pe problematica traficului de persoane existentă în judeţul Neamţ s-a considerat oportun în activitatea de prevenţie, de a veni în întâmpinarea nevoilor de informare ale copiilor, părinţilor, cadrelor didactice şi autorităţilor locale, atât din mediul urban cât şi rural, cu privire la cunoaşterea fenomenului traficului de persoane, în vederea conştientizării riscurilor asociate şi întăririi capacităţii de autoprotecţie faţă de ameninţările acestui flagel modern”, au afirmat organizatorii.

La sesiunile interactive de prezentare au participat copii cu vârste cuprinse între 10 şi 16 ani. Temele alese au fost „Promovarea unui stil de viaţă sănătos . Sensibilizare cu privire la riscurile consumului de alcool şi droguri ilegale” temă prezentată de Tiberiu AGAFITEI – coordonator CPECA Neamţ şi „Formarea comportamentelor proactive în prevenirea traficului de persoane”, prezentată de Eugen SIMION , şef serviciu la DGASPC Neamţ.

Au fost distribuite materiale tipărite şi vizionate filme documentare despre cazuri reale de consum de droguri şi trafic de persoane, în care victimele erau copii şi adolescenţi şi au fost discutate, într-o manieră adecvată vârstei grupului ţintă, aspectele legislative legate de fenomenul traficului de persoane şi consumului de droguri, protecţia victimelor şi recuperarea sau reintegrarea familială şi socială a victimelor.

„Interesul participanţilor asupra tematicii abordate şi asupra situaţiilor prezentate va determina continuarea acestor sesiuni de informare şi prevenire în domeniile antidrog şi antitrafic de persoane. În cursul lunii august vor mai avea loc astfel de intâlniri , în cadrul taberelor de la Oglinzi şi Săvineşti, precum şi în internatele şcolare ale unor unităţi de învăţământ din judeţ”, au subliniat organizatorii evenimentului.

Geanina NICORESCU