Despăgubiri pentru intoxicația cu plumb

cersanit

Sentință! Fostele salariate primesc bani de la Fabrica de teracotă

*Acestea aşteaptă câte 50.000 lei daune, după ce s-au intoxicat la locul de muncă

*Procesul s-a încheiat, ieri, cu sentinţa definitivă a Curţii de Apel Bacău

Procesul pe care 11 salariate l-au intentat firmei la care au lucrat, până s-au îmbolnăvit, s-a încheiat. Cersanit SA Roman este obligată să plătească la şase dintre angajatele care au făcut plângere câte 50.000 de lei, din care 40.000 lei sunt daune morale. Ieri, Curtea de Apel Bacău a respins recursul societăţii romaşcane împotriva sentinţei dată în vară de Judecătoria Roman, şi a admis recursul celei de-a cincea angajate. Sentinţa curţii este definitivă, procesul început în 2012 încheindu-se acum.

Asta este compensaţia financiară pe care fostele salariate le aşteaptă de-acum de la firmă. Cele 11 femei s-au îmbolnăvit în 2009, după ce au fost introduse în procesul tehnologic două materii prime care conţineau plumb peste limita maximă admisă. Iniţial, trei femei care lucrau la secţia de teracotă au făcut plângere la parchet, în care arătau că din decembrie 2008 şi până în iulie 2009 fuseseră introduce două materii prime achiziţionate de la o firmă din Bucureşti care le importase din China.

 

Materii prime ieftine și toxice

În cursul cercetărilor s-a stabilit că materiile prime fuseseră achiziţionate după ce firma romaşcană făcuse evaluări de calitate şi comparaţii de preţ, mai puţin determinări de compoziţie. După introducerea lor în procesul tehnologic, angajaţii au început să se simtă rău. „Concomitent cu schimbarea tehnologiei la Cersanit, părţile civile şi părtile vătămate au sesizat o deteriorare progresivă a stării de sănătate, simptomele acuzate fiind specifice intoxicaţiilor cu plumb, dureri de cap şi de picioare, stare cronică de oboseală şi lipsa puterii de concentrare, tulburări de vedere şi de auz, un gust metalic persistent“, după cum se arată în documentele de la dosar.

În primăvara anului 2009 o angajată şi-a făcut investigaţii la o clinică particulară şi a reieşit că avea concentraţie de plumb în sânge peste nivelul maxim admis. A mers mai departe, pentru a se convinge că lucrurile stau aşa şi ţi-a făcut analize la un spital din Iaşi, unde a fost diagnosticată cu polineumopatie cronică toxică senzitivo-motorie profesională. Apoi, la Direcţia de Sănătate Publică Neamţ şi la Inspectoratul Teritorial de Muncă Neamţ au mai fost înregistrate 10 cazuri de îmbolnăviri profesionale, confirmate ulterior la Institutul de medicină Legală din Iaşi.

 

Concentrație de plumb lăsată în voia sorții

Anchetatorii au deschis dosar împotriva angajatorului romaşcan pentru neluarea vreuneia dintre măsurile legale de securitate si sănătate în muncă de către persoana care avea îndatorirea de a lua aceste măsuri, dacă se creează un pericol grav şi iminent de producere a unui accident de muncă sau de îmbolnăvire profesională. În cursul anchetei s-a stabilit că Cersanit nu a supravegheat evoluţia concentraţiei de oxid de plumb, deşi avea această obligaţie. În iulie 2010 Garda de Mediu a făcut verificări şi a constatat că produsele prezentau un nivel al concentratiei de oxid de plumb mai mare cu 10% şi, conform legislaţiei, ar fi trebuit să fie clasificate toxice şi periculoase, însă societatea romaşcană nu deţinea vreun buletin de analiză toxicologică ulterior lunii decembrie 2009, singurele înscrisuri fiind depuse la dosar după verificările făcute de ITM si DSP.

La proces, magistraţii au considerat că firma nu a respectat obligaţia legală de a evalua riscul profesional la locul de muncă pentru a putea apoi lua măsurile impuse de expunerea salariatelor la plumb, urmarea fiind îmbolnăvirea celor 11 salariate. Înocuirea materialelor toxice s-a făcut după ce au început controalele şi ancheta, iar apoi salariaţii au fost nevoiţi să plece de la firmă.

Cristina IORDACHE