Deşi au vaccin, epidemiologii refuză gravidele

*Stocul diftero-tetanic existent trebuie utilizat în campania şcolară

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ are pe stoc o cantitate generoasă de vaccin diftero-tetanic, însă nu-l poate distribui în maternităţi, pentru imunizarea gravidelor, pentru că ar putea fi acuzată de deturnare de fonduri. Cel puţin aşa susţine dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog şef în cadrul DSP Neamţ, care a precizat că Ministerul Sănătăţii a distribuit dozele respective pentru derularea campaniei şcolare de vaccinare diftero-tetanică a elvilor de clasa a VIII-a, în perioada aprilie-mai 2014. Imunizarea gravidelor face parte dintr-un alt subprogram, pentru care nu s-a mai primit finanţare încă din vara anului trecut!

Vaccinul este necesar pentru întărirea sistemului imunitar şi protejarea organismului împotriva difteriei (o boală bacteriană contagioasă) şi a tetanosului (boală care determină spasme musculare severe, dureroase).

„Imunizarea diftero-tetanică a gravidei trebuie făcută în luna a VIII-a de sarcină, pentru a-i conferi fătului o protecţie la naştere. Din păcate, din vara trecută nu s-au mai făcut achiziţii de vaccin, din lipsă de fonduri pe acest segment. Noi am primit, acum, câteva sute de doze pentru derularea campaniei şcolare la clasele a VIII-a, aşa încât nu putem lua dintr-o parte şi duce în alta, pentru că nu e legal”, a subliniat dr. Pipirigeanu.

Campania de vaccinare se adresează tuturor copiilor de vârsta eligibilă, şcolarizaţi şi neşcolarizaţi, cei din urmă urmând a fi imunizaţi prin intermediul medicilor de familie. Copiii au mai primit acest vaccin la 2, 4, 6 luni, un an şi doi ani jumătate, iar vaccinarea este necesară pentru întărirea imunităţii.

Reacţiile adverse vor fi investigate şi raportate în conformitate cu metodologia de supraveghere. Părinţii întreabă mereu de ce copiii trebuie să mai facă acest vaccin, dacă l-au mai făcut, iar bolile acestea sunt ţinute sub control şi nu au mai făcut victime în ultima perioadă, însă epidemiologii susţin că împotriva acestor afecţiuni nu avem imunitate naturală şi, de aceea, acest vaccin trebuie administrat periodic.

Înaintea fiecărei campanii de vaccinare se organizează sesiuni de instruire a personalului medico-sanitar cu privire la vaccinul ce urmează sa fie administrat, criteriile de eligibilitate la vaccinare, perioada de efectuare a vaccinării, contraindicaţii temporare şi definitive, reacţii adverse, raportarea, investigarea şi tratamentul acestora şi, nu în ultimul rând, managementul şocului anafilactic.

 

Geanina NICORESCU