Descinderi ale comisarilor de mediu

gardaO mare pondere în activitatea de control din acest an a avut-o rezolvarea reclamaţiilor

Mai mult de jumătate dintre acestea au vizat managementul defectuos al deşeurilor

Echipele de control ale Comisariatului Judeţean Neamţ din cadrul Gărzii Naţionale de Mediu a realizat anul acesta 725 de acţiuni de inspecţie şi control, dintre care 266 de inspecţii planificate şi 459 de controale neplanificate. Cele planificate au fost făcute la obiective cu impact semnificativ asupra mediului de pe teritoriul judeţului, 8 dintre acestea efectuându-se la obiective care prezintă pericol de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase, iar 20 de controale au fost executate ca urmare a unor tematici dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naţionale de Mediu. Urmare a controalelor planificate s-a aplicat 12 avertismente contravenţionale şi 8 amenzi în valoare de 337.000 lei pentru nerespectarea condiţiilor impuse în actele de reglementare, depozitarea de deşeuri în locuri neautorizate, nedepunerea declaraţiilor la Fondul pentru Mediu şi realizarea incompletă a unor măsuri stabilite anterior.

Controalele neplanificate au acoperit majoritatea acţiunilor de inspecţie şi control şi au cuprins 167 de verificări ale sesizărilor şi reclamaţiilor primite la sediu, 126 contraoel tematice dispuse de Comisariatul General , 92 contraole efectuate în comun cu alte autorităţi, 34 inspecţii în urma autosesizării GNM, 17 inspecţii pentru verificarea modului de respectare a actelor de reglementare, 13 pentru verificarea măsurilor dispuse anterior şi 10 controale pentru identificarea de obiective noi.

„O mare pondere în activitatea de control din 2016 a avut-o rezolvarea reclamaţiilor. Astfel, din cele 167 de reclamaţii verificate, 65 au vizat un management defectuos al deşeurilor, 26 au vizat activitatea de creştere a animalelor în gospodăriile cetăţenilor, 25 au vizatdeversări de ape uzate menajere, celelalte au vizat aspecte privind calitatea aerului, depăşiri ale nivelului de zgomot, tăieri de vegetaţie din afara fondului forestier,activităţi în arii protejate. Pentru neconformităţile constatate s-au aplicat 4 amenzi în valoare de 57.000 lei pentru funcţionare în lipsa autorizaţiei de gospodărire a apelor, depozitări neconforme de deşeuri menajere, depozitare neconformă de material lemnos şi altele. În concluzie, urmare a controalelor planificate şi neplanificate, până în luna octombrie 2016 s-au aplicat 83 sancţiuni principale, în valoare de 792.000 lei , precum şi o suspendare de activitate până la remedierea deficienţelor”, ne-a declarat dr.jr. Petrariu Iftime, comisar şef.

Geanina NICORESCU