DESCHIDEREA ZILELOR BIBLIOTECII JUDEŢENE „G. T. KIRILEANU”

kirileanu2

Ieri a avut loc, la Sala „Cupola” a Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”, deschiderea oficială a manifestărilor zilelor instituţiei culturale nemţene. Au participat oficialităţi nemţene, oameni de cultură, preoţi, artişti de prestigiu.

Manifestarea a debutat cu o rugăciune rostită de părintele Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra-Neamţ, urmată de câte un scurt cuvânt rostit de invitaţi:

„Sunt onorată să particip la acest eveniment şi doresc să vă transmit din partea Consiliului Judeţean salutări şi felicitări pentru efortul pe care-l faceţi pentru a duce numele bibliotecii la înălţime, situându-vă între cele mai performante Biblioteci Judeţene din ţară”, a spus Emilia Arcan, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Neamţ.

„Zilele Bibliotecii Judeţene sunt, de fapt, Zilele culturii nemţene, atât prin manifestările deosebite care se vor desfăşura, cât şi prin invitaţii de prestigiu. Ne bucurăm de o expoziţie deosebită, „Grădina cu îngeri”, semnată de cunoscuta artistă Silvia Radu, dar şi de alte manifestări care sperăm să se ridice la nivelul pe care vi-l doriţi”, a declarat consilierul judeţean Vasile Pruteanu.

 

Lansarea volumului «Carte românească veche în biblioteca „G. T. Kirileanu”»

 

Deschiderea manifestărilor a fost urmată de lansarea volumului «Carte românească veche în biblioteca „G. T. Kirileanu”», de Mircea Filip, în prezenţa Genovevei Filip – văduva autorului, şi a scriitorului Vasile Savin, cel care a îngrijit această ediţie.

„Este vorba despre reeditarea unei lucrări apărută în anii ’70, în care sunt trecute în revistă cărţile rare aflate în fondul de tezaur al bibliotecii judeţene, adunate de regretatul scriitor Mircea Filip. Doamna Genoveva Filip ne-a dat voie să folosim textul cărţii, aceasta urmând a fi catalogul „Sălii Tezaur” a bibliotecii noastre”, a precizat Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”.

„Îi mulţumesc domnului Vasile Savin care a îngrijit apariţia celei de-a doua ediţii a cărţii, pentru faptul că acceptat să se ocupe de această lucrare, dovedind că prietenul la nevoie se cunoaşte. Îi mulţumesc deopotrivă domnului director Adrian Alui Gheorghe care a acceptat, cu atâta generozitate, să editeze această carte. De asemenea, le mulţumesc şi celor care au manifestat interes şi au contribuit la apariţia cărţii. De acolo de unde este, autorul le mulţumeşte şi el, pentru această manifestare de prietenie şi interes”, a mărturisit Genoveva Filip.

„Sunt plăcut surprins să mă aflu la Biblioteca Judeţeană din Piatra-Neamţ, unde am găsit înţelegere şi sprijin pentru editarea acestei cărţi, căci nu e un lucru uşor să preiei o carte din anii ’70 şi să o actualizezi. Lucrarea regretatului Mircea Filip – un om de o calitate extrordinară şi de o rară modestie – este necesară atât pentru cercetătorii care vor să studieze cartea veche, dar şi pentru Biblioteca “G. T. Kirileanu”, a spus scriitorul şi dramaturgul Vasile Savin.

 

Vernisajul expoziţiei „Grădina cu îngeri”

 

Un eveniment important pentru spaţiul cultural nemţean a fost vernisajul de ieri al expoziţiei „Grădina cu îngeri”, semnată de artista Silvia Radu, găzduit în Sala Cupola a Bibliotecii Judeţene „G. T. Kirileanu”.

Au luat cuvântul directorul Bibliotecii Judeţene, Adrian Alui Gheorghe, criticul de artă Emil Nicolae, preşedintele Filialei Neamţ a Uniunii Artiştilor Plastici din România, Ştefan Potop, părintele şi poetul Dorin Ploscaru şi, nu în ultimul rând, artista Silvia Radu.

„Doamna Silvia Radu ne-a creat un spaţiu special, unde fiecare fiinţă e o grădină cu îngeri. Această expoziţie e o poveste a iubirii şi a societăţii, în care se regăsesc câteva teme de interes: familia, drama istoriei, comunicarea cu Divinitatea”, a precizat directorul Adrian Alui Gheorghe.

«Acum 500 de ani, când cuviosul Iosif de la Bisericani vroia să plece la Muntele Athos, Maica Domnului i-a apărut într-un stejar şi i-a spus: „Nu pleca de aici, căci aici este grădina mea.” Această expoziţie – deschisă în multe locuri din ţară, de-a lungul anilor – şi-a găsit poate la noi locul potrivit, prin încărcătura de spiritualitate şi lăcaşuri de cult din judeţul Neamţ», a spus pictorul Ştefan Potop.

„Expoziţia de faţă este un mesaj că trebuie să cinstim martirii şi familia tradiţională, alcătuită din femeie, bărbat şi copii! Este un mesaj despre lumea Lui Dumnezeu pe care nu avem dreptul să o stâlcim, ci avem datoria să o păstrăm şi să o respectăm , aşa cum ne-a lăsat-o El. Grădina cu îngeri vorbeşte despre faptul că trebuie să ne apărăm valorile naţionale, să ne apărăm copiii şi Biserica şi să ne cinstim eroii!”, a mărturisit autoarea expoziţiei, artista Silvia Radu.

 

Irina NASTASIU