Deschiderea Concursului internaţional de interpretare muzicală „Emanuel Elenescu”, ediţia a XXIV-a

IMG_4272 Festivalul reuneşte peste 300 de concurenţi

„Cred că este onorant să participăm cu toţii la o astfel de competiţie”, a spus directorul artistic al festivalului, muzicolog dr. Vasilica Stoiciu Frunză

 

Joi seara a avut loc, la Sala “Theodor Macarie” a Liceului de Arte “Victor Brauner”, festivitatea de deschidere a celei de-a XXIV-a ediţii a Concursului internaţional de interpretare muzicală „Emanuel Elenescu”.

Manifestarea se desfăşoară în perioada 27 – 29 noiembrie şi este organizată de Ministerul Educaţiei Naţionale, Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ, Liceul de Arte „Victor Brauner” Piatra-Neamţ şi Fundaţia „Friendship Ambassadors România”. Cei peste 300 de participanţi, din ţară şi străinătate, concurează la secţiunile “Instrumente de suflat din lemn”, “Instrumente tradiţionale”, “Instrumente de suflat din alamă şi percuţie”, “Canto clasic”, “Instrumente cu coarde” şi “Muzică de cameră”.

„De fiecare dată trăiesc fiori de bucurie pentru că Elenescu aduce aici, la Piatra-Neamţ, invitaţi din toate colţurile ţării şi de peste hotare. Prezenţa acestora reprezintă esenţa tuturor copiilor, profesorilor şi părinţilor care s-au implicat în reuşita acestei competiţii. Sperăm ca acest concurs să rămână pentru toţi un motiv de studiu, de progres şi o dorinţă de a ajunge buni instrumentişti şi de a servi acel frumos care înseamnă muzica. Ne simţim mereu tineri prin faptul că vă provocăm să studiaţi, să vă perfecţionaţi în arta interpretării muzicale, iar noi, profesorii, suntem de asemenea provocaţi să ne bucurăm de munca şi talentul vostru dăruit de la părinţi şi de la Dumnezeu”, a spus prof. Mihăiţă Albu, de la Liceul de Arte „Victor Brauner”, manager de proiect.

 

Sâmbătă, la ora 17.00 – Gala laureaţilor

 

Şi în acest an, festivalul are ca director artistic pe muzicolog dr. Vasilica Stoiciu Frunză, profesor la Universitatea de Arte „George Enescu” din Iaşi, care a subliniat, în cuvântul său, importanţa organizării concursului Elenescu – o competiţie intrată deja în tradiţia Liceului de Arte “Victor Brauner”.

„Din experienţa pe care deja am acumulat-o, ne-am dat seama de importanţa unei astfel de competiţii. Mă gândesc de foarte multe ori la ce spunea Pablo Picasso, şi anume că artele spală zgura de fiecare zi din sufletele noastre. Faptul că ne reîntâlnim, în numele artei, în fiecare an la Piatra-Neamţ este un lucru foarte frumos, folositor şi de neuitat, cu atât mai mult cu cât îl avem deasupra noastră pe maestrul Emanuel Elenescu – o personalitate care a lăsat o urmă foarte adâncă în arta românească. Cred că este onorant să participăm cu toţii la o astfel de competiţie, dând importanţa cuvenită unei competiţii care are asemenea tradiţie. Am propus domnului profesor Albu să scriem o istorie a acestui festival, pentru că de aici au plecat în lume nume importante. O competiţie – spunea Pavarotti – nu este o confirmare, ci o ocazie, de aceea vreau să urez tuturor concurenţilor succes, emoţii artistice de foarte bună calitate, care să vă ajute în viaţă”, a precizat dr. Vasilica Stoiciu Frunză.

În cadrul festivităţii de deschidere, concurenţii au făcut cunoştinţă cu membrii juriului, un juriu profesionist, alcătuit din nume sonore ale scenei interpretative din ţară şi de peste hotare, prezidat de prof. univ. Wolfgang Klos de la Universitatea de Muzică şi Artele Spectacolului din Viena, preşedinte al Asociaţiei europene a profesorilor de instrumente de coarde, ESTA.

Seara s-a încheiat cu un recital de excepţie, susţinut de violonistul Florin-Ionescu-Galaţi, solist al Filarmonicii “Gh. Dima” din Braşov, acompaniat, la pian, de muzicolog dr. Vasilica Stoiciu Frunză.

Emanuel Elenescu s-a născut la Piatra-Neamţ, pe data de 8 martie 1911. A urmat studiile muzicale la Conservatorul din Iaşi (1928-1933), studiind cu Antonin Ciolan (dirijat orchestră şi cor), Carol Nosek (teorie-solfegiu), Ion Vasilescu (fagot), Constantin Georgescu (armonie, contrapunct, istoria muzicii), Ilie Ionescu-Sibianu (pian) şi Ion Ghiga (muzică de cameră, citire de partituri).

Sub bagheta maestrului Elenescu au cântat solişti de renume, precum violoniştii Ion Voicu, Ştefan Ruha, Leonid Kogan, pianiştii Sofia Cosma, Dmitri Başkirov, Valentin Gheorghiu, Dan Grigore, baritonul Dan Iordăchescu, mezzo-soprana Viorica Cortez, basul Gheorghe Crâsnaru şi mulţi, mulţi alţii.

Dirijorul Emanuel Elenescu a lăsat posterităţii, pe lângă evenimentele muzicale memorabile, un fond audio de mare valoare, însumând peste 5000 de minute de muzică, păstrate în fonoteca Radio.

Compoziţiile sale, “Variaţiuni simfonice pe o temă românească” şi “Rapsodia română pentru vioară şi orchestră” au fost distinse cu Menţiunea I, respective Premiul al III-lea la Concursul de compoziţie George Enescu.

Festivalul se va încheia sâmbătă cu Gala laureaţilor, eveniment ce se va desfăşura începând cu orele 17.00, în sala „Calistrat Hogaş” a Consiliului Judeţean.

Irina NASTASIU