Dentiştii îşi pierd clienţii, iar asiguraţii – dinţii!

policlinica stomatologica2

Abandonaţi de Casa de Sănătate

* Din lipsă de bani, oamenii se duc la stomatolog când efectiv „le crapă măseaua”, şi atunci cu bani împrumutaţi

* Şeful Colegiului Dentiştilor din Neamţ susţine că nici „italiştii” nu mai vin ca altă dată şi, în general, clientela a scăzut cu o treime de când CAS a oprit finanţarea

Pe holurile policlinicii stomatologice din Piatra Neamţ cam „bate vântul”. Câţiva oameni, răsfiraţi pe la cabinete aşteaptă cu sufletul la gură „verdictul” stomatologilor. O intervenţie poate costa câteva zeci de lei sau câteva sute de lei, depinde de complexitatea lucrării.

„Sunt programată azi, dar nu am bani acum. Am dat prima dată 4 milioane (vechi) şi mai am de dat două. Vreau să intru la doamna doctor să o rog să mă mai aştepte o lună, că acuma nu mai am bani. Am achitat banca şi nu mi-a mai rămas nici un leu. Am muncit 31 de ani şi 9 luni la croitorie şi am o pensie de nimic, de 4 milioane de lei (vechi). M-aş duce la muncă, dar cine mă mai primeşte pe mine acum? Aşa, fără dinţi…”, ne spune o femeie ţinându-şi o mână la gură, de ruşine. Speră să obţină placa mult dorită, ca să poată mânca, să poată vorbi cum trebuie, să poată ieşi în lume.

Alături de ea stă o altă femeie,  care-şi aşteaptă nepoata: „Eu nu-mi permit să vin pentru mine, că nu am bani. Şi nici de lucru nu am găsit. Nu am fost de 20 de ani la dentist… Am numai găuri în gură. Şi stomacul mi-e praf, pentru că nu pot mesteca bine mâncarea”.

Reprezentantul dentiştilor din judeţul Neamţ trage semnalul de alarmă privind scăderea drastică a adresabilităţii populaţiei la serviciile stomatologice: „Populaţia, tot mai săracă, abia are bani pentru mâncare, iar de când Casa de Sănătate nu mai decontează nici un leu pentru consultaţii şii tratamente, adresabilitatea a scăzut cu o treime, iar italiştii, care veneau puhoi în anii trecuţi ca să-şi facă dantura în concediu, nu mai au nici ei bani ca altă dată”, ne-a declarat dr. Gheorghe Cotae, preşedintele Colegiului Medicilor Dentişti din Neamţ.

Potrivit unei statistici întocmite de şeful dentiştilor din Neamţ, fondurile alocate de CAS Neamţ în ultimii ani au scăzut până „s-au topit” de tot. În anul 2011 Casa de Sănătate alocase 1.282.996 lei pentru consultaţii şi tratamente stomatologice, apoi în 2012 a redus suma la 1.225.000 lei, pentru ca în 2013 să aloce doar 34.475 lei. În prezent, CAS Neamţ, ca de altfel toate casele de sănătate din ţară, nu mai decontează nici un leu pentru lucrări şi consultaţii la medicul dentist.
„Pentru mediul rural este un dezastru!”, a mai spus dr. Cotae. „Acolo, exista o înţelegere între doctori, şi anume copiii să beneficieze de consultaţii gratuite, şi tratamente dacă mai rămâneau ceva bani. Or, acum nici copiii nu mai au dreptul la gratuitate. Iar cabinetel şcolare stomatologice nu sunt la ţară. Sunt 10 în tot judeţul, toate în urban”.

Numărul stomatologilor din rural s-a diminuat  de la an la an. În 2011 erau 33, anul trecut mai rămăseseră 31, iar în 2013 mai sunt 30. „Prognoza pentru anul 2014 este dramatică!”, a exclamat dr. Cotae.

Stomatologii din Neamţ sunt hotărâţi să înceapă, din toamnă, protestele alături de membrii Colegiului Medicilor din România şi de sindicalişti, pentru a-i determina pe guvernanţi să aloce din nou fonduri pentru medicina dentară şi pentru crearea de locuri de muncă pentru stomatologi în reţeaua sanitară de stat.

Geanina NICORESCU