Demolarea pieţei se extinde!

piata* Lucrările se atribuie direct, firmei care oferă cel mai mare preţ

* Primăria a preluat clădirea ce urmează a fi parţial demolată pentru a evalua cantitatea de fier vechi ce va rămâne în urma demolării

Experţii au decis: în partea de piaţă care nu s-a demolat până acum vor fi păstraţi stâlpii şi parţial, grinzile de susţinere. Acoperişul va fi demolat, iar conducerea CMI Urban speră ca din noua demolare să mai scoată aproximativ 150 de tone de fier vechi. De altfel, consilierii municipali s-au întrunit în şedinţă “de îndată”, în cursul zilei de ieri, pentru a prelua partea de clădire ce va fi parţial demolată. Scopul acestei preluări este acela de stabili, în urma unei evaluări, ce cantitate de fier vechi rămâne în urma demolării.

“Preluăm noi partea aceea de clădire. Se va face o evaluare pentru a putea estima suma de bani ce rămâne în urma vânzării fierului vechi după demolare şi cât costă fierul care rămâne în picioare pentru că nu se demolează tot. Evaluarea se va face bucată cu bucată, dar pentru aceasta, respectiva parte de clădire trebuie preluată de la Urban”, a explicat Aurelia Simionică, viceprimar al municipiului Piatra Neamţ.

Între timp se pare că, în zece zile, experţii vor spune cu exactitate câţi bani vor acorda în dosarul de daune. Suma acordată pentru despăgubiri poate fi contestată în instanţă însă directorul Urban, Ioan Fiterău spune că acest lucru ar însemna ani lungi de procese şi întârzierea sosirii banilor care sunt necesari la reconstrucţia noii Pieţe Centrale a municipiului Piatra Neamţ. Mai mult, acesta spune că va încerca un soi de mediere astfel încât suma obţinută ca despăgubire de la firma reasiguratoare să fie cea justă.

“Se analizează cele două expertize, atât cea făcută de noi, cât şi cea făcută de firma reasiguratoare, urmând ca proiectul noii pieţe să ţină cont de recomandările rapoartelor de expertiză. Dosarul privind acordarea despăgubirilor este în fază finală şi urmează ca valoarea totală a daunei să se stabilească în maxim zece zile. Este adevărat că Urbanul poate contesta suma acordată, dar noi avem reţineri pentru că noi vrem banii şi nu vrem să apară eventuale procese care ar putea dura ani de zile şi ar însemna cheltuieli în plus. Acoperişul urmează să fie demolat primul – de la partea care încă este în picioare, iar o parte dintre stâlpi şi din grinzi se păstrează, rămân în picioare. Estimativ vorbind sperăm să mai scoatem de acolo aproximativ 150 de tone de fier vechi, a cărui valoare ar fi undeva în jurul sumei de 500 de milioane de lei vechi. Pentru a doua etapă a demolării nu se va mai organiza licitaţie, legea permiţând acest lucru. Lucrările vor fi încredinţate direct, firmei care oferă preţul cel mai mare pentru achziţionarea fierului vechi”, a explicat Ioan Fiterău, director CMI Urban Piatra Neamţ.

IRINA ŞTEFĂNESCU