Demiteri pe fondul întârzierii achiziţiei de vaccin antigripal

Vremea s-a răcit accentuat, iar medicii de familie din judeţul Neamţ ar trebui să înceapă, la 1 octombrie, vaccinarea antigripală a persoanelor care fac parte din grupele de vârstă cu risc major de îmbolnăvire. Problema este că vaccinul nu se găseşte nicăieri în ţară. Oificialii Ministerului Sănătăţii nu au reuşit să finalizeze achiziţia nici până astăzi, aşa încât campania va fi decalată cine ştie până la ce dată.

Drept urmare, ieri, “pe fondul întârzierilor înregistrate la procedura de achiziție a vaccinului antigripal, ministrul Sănătății”.Ieri, ministrul Sănătății, Florian Bodog, a anunţat, printr-un comunicat, că a decis demiterea Amaliei Șeban din funcția de director general – Direcția generală de asistență medicală și sănătate publică.

Medicii insist că cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală. Această vaccinare protejează persoana vaccinată numai faţă de virusurile gripale, circulante în sezonul respectiv, cuprinse în vaccin, şi nu faţă de toate tipurile de virusuri care dau simpotomatologie asemănătoare gripei dar au evoluţie mai uşoară. Vaccina

rea este recomandată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 1 an.

Acesta trebuie să fie efectuată în stare bună de sănătate, singura contraindicaţie la vaccinare fiind alergia la proteine de ou.

Perioada în care este bine să fie administrat vaccinul este în presezon, adică lunile octombrie-decembrie ale fiecărui an. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziţia acestuia este stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii care transmite tuturor producatorilor formula vaccinală.

Grupele de populatie „ţintă” pentru programele speciale de vaccinare sunt

reprezentate de persoane cu risc crescut de complicaţii, aici fiind incluse persoanele în vârstă sau cu handicap, cele instituţionalizate, adulţii şi copiii cu afecţiuni cronice (cardiovasculare, pulmonare, metabolice, renale şi cu imunosupresie), persoanele cu vârste peste 65 de ani; persoane, care prin natura ocupaţiei, pot transmite gripa celor din categoria cu risc crescut, respectiv medicii, cadrele sanitare medii, personalul auxiliar din spitale şi unităţile sanitare ambulatorii (cu prioritate a celor din maternităţi, secţiile de terapie intensivă, staţii de salvare), salariatţi instituţiilor de ocrotire a copiilor şi bătrânilor şi cei ai unităţilor de bolnavi cronici.

Organizatia Mondială a Sănătăţii a recomandat, de asemenea, vaccinarea tuturor persoanelor infectate cu HIV, persoanelor care călătoresc la tropice sau în emisfera sudică, precum şi vaccinarea gravidelor şi a copiilor mici.

Vaccinul gripal este contraindicat persoanelor cu manifestări alergice severe la ouă. În cazul pacientilor cu boli febrile sau orice infecţii acute, administrarea vaccinului trebuie amânată până la vindecarea acestora.

Geanina NICORESCU