Demersuri privind susţinerea familiei şi scurtarea procesului de adopţie

rovana plumb

* Cristina Păvăluţă, director al DGASPC Neamţ: „Se caută soluţii privind îmbunătăţirea sistemului legislativ”.

Una din condiţiile impuse României, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, se referă la reducerea numărului de copii instituţionalizaţi, precum şi la integrarea lor în forme alternative de protecţie. Cu toate că , în ultimii ani, s-a remarcat o scădere a numărului de copii instituţionalizaţi, sistemul de protecţie a copilului se confruntă în continuare cu probleme legate de crearea unui mediu potrivit pentru dezvoltarea copiilor, în vederea integrării acestora în societate şi a pregătirii lor pentru o viaţă independentă.

Specialiştii consideră că centrele de plasament rezidenţiale de tip familial reprezintă cea mai bună alternativă la centrele de plasament rezidenţiale, având drept scop integrarea socială a copiilor,atunci când aceştia părăsesc aceste instituţii.

„Este o ţintă nobilă, pentru că aceşti copii urmează  să meargă în familii sau în alternative de tip familial. Practic, centrele rezidenţiale cu foarte mulţi copii vor fi înlocuite cu apartamente sau căsuţe. De exemplu, avem la Roman 12 apartamente, în care stau 5 sau 6 copii, în grija unui supraveghetor. De asemenea, copiii  vor merge în plasamentele familiale, asistenţii urmând a se bucura de mai multe drepturi. Considerăm că  este o soluţie ideală pentru aceşti copii, căci ei cresc cel mai bine într-un mediu familial”, ne-a declarat Dan-Marian Lospa, director adjunct al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ.

 

„Numărul copiilor instituţionalizaţi trebuie să scadă!”

În perioada 13 – 14 iunie, șefii Direcțiilor județene de Asistență Socială și Protecția Copilului din țară s-au aflat, la Târgoviște, la o reuniune de lucru la care a participat și ministrul Muncii, Rovana Plumb. Cei prezenţi şi-au propus depistarea problemelor cu care se confruntă direcțiile din teritoriu şi identificarea unor soluţii concrete pentru rezolvarea acestora. Ministrul a vorbit despre importanța dialogului între minister și societatea civilă, accentuând pe rolul guvernului de a elabora politici sociale pentru combaterea excluziunii sociale şi susţinerea grupurilor vulnerabile. La întâlnire au participat, de asemenea, şi  reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, Gabriela Coman, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile.

Potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul Ministerului Muncii, Ministrul Rovana Plumb a subliniat importanţa dialogului constant între autorităţile administraţiei publice centrale şi cele de la nivel local:

“Este fundamental ca toate politicile ce vizează serviciile sociale, educaţia si sănătatea să fie integrate. Contextul socio-economic actual impune o ierarhizare a priorităţilor şi o mai bună coordonare a eforturilor, astfel încât drepturile copilului să fie respectate. Copiii au nevoie să fie ajutaţi să crească şi să se dezvolte într-o familie. Chiar dacă numărul copiilor aflaţi în instituţii a scăzut de la peste 100.000, câţi erau în anii 1990, la aproximativ 24.000, în prezent, trebuie să continuăm eforturile ca numărul lor să continue să scadă”, a spus Rovana Plumb.

De asemenea, Gabriela Coman, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, a vorbit despre identificarea unor soluţii privind susţinerea familiei şi a copilului, preconizându-se totodată uşurarea procesului de adopţie:

“Avem foarte multe de făcut împreună cu Direcţiile Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Sprijinirea familiei pentru creşterea şi îngrijirea copilului este în acelaşi stadiu în care era în anul 2005, când eu am părăsit sistemul guvernamental. Acesta este motivul pentru care identificarea alternativelor de sprijinire a familiei, respectiv asigurarea unui pachet minim social pentru copii şi testarea lui, precum şi dezvoltarea serviciilor comunitare integrate sunt priorităţile noastre pe termen scurt. În ceea ce priveşte adopţia, am demarat deja analizarea şi revizuirea actualelor proceduri, astfel încât să scurtăm procesul de adopţie.”

Prezentă la întâlnirea de la Târgovişte, şefa DGASPC Neamţ, Cristina Păvăluţă, ne-a declarat: „Întâlnirea a dezbătut prioritățile pe termen scurt și mediu privind protecția și drepturile copilului, protecția copiilor cu dizabilități și asistența socială. S-a discutat despre găsirea unor soluţii concrete privind îmbunătăţirea sistemului legislativ, în aşa fel încât legislaţia să concorde cu realitatea. De asemenea, doamna ministru Rovana Plumb ne-a asigurat de sprijinul Ministerului Muncii în activitatea desfăşurată de toate Direcţiile din ţară”.

În momentul de faţă, copiii pot fi plasaţi la asistenţi maternali, la rude până la gradul IV, la alte familii/persoane (fără adopţie), în centre rezidenţiale publice sau private şi în centre rezidenţiale de tip familial publice sau private.

Irina NASTASIU