Demersuri pentru mutarea într-un spațiu adecvat a ursoaicei din parcul zoologic Piatra Neamț

Zoo Piatra Neamt-5596 * Asociația „Milioane de prieteni“ din Brașov a solicitat, oficial, Gărzii Naționale de Mediu Neamț să dispună urgent măsurile legale pentru respectarea normelor europene de bunăstare a animalelor

În urma nenumăratelor sesizări primite de la turiștii români și străini care au trecut pragul celui mai mare sanctuar de urși din Europa, Libearty Zărnești, și care au vizitat și grădina zoologică Cozla Piatra Neamț, Asociația „Milioane de prieteni“ din Brașov a solicitat, oficial, Gărzii Naționale de Mediu Neamț să dispună urgent măsurile legale pentru respectarea normelor europene de bunăstare a animalelor.

Sanctuarul Libearty Zărnești, administrat de Asociația Milioane de prieteni, și-a început activitatea împreună cu doctorul Liviu Harbuz, care a operat primii urși salvați din condiții greu de imaginat. De mai mulți ani, Asociația a cerut ajutorul Primăriei Piatra Neamț în încercarea de a convinge autoritățile să elibereze într-un spațiu adecvat ursul găzduit acum la parcul zoo Cozla sau să transforme spațiul existent, în conformitate cu Ordinul 742/2004 referitor la amenajările grădinilor zoologice și cu normele europene de bunăstare a animalelor.

Ne exprimăm speranța că, acum, vom găsi înțelegerea autorităților locale și sprijinul mass-media pentru rezolvarea acestei situații, în interesul animalelor, care merită respectul nostru.

Vă atașăm cea mai recentă sesizare transmisă Gărzii Naționale de Mediu și ultima sesizare primită la sediul Asociației „Milioane de prieteni“.

Pentru informații suplimentare vă stăm la dispoziție!
Cu stimă,

Cristina Lapis, președintele Asociației „Milioane de prieteni“

NR INREG:  1685/27.05.2016  Tel: 0233.218.964

Către: Garda de Mediu Neamț

În atenția: comisarului-șef

Stimate domnule comisar-șef,

Revenim asupra sesizării transmise instituției pe care o reprezentați în 19.08.2014 și a răspunsului dumneavoastră 2256/22.09.2014, referitor la condițiile în care sunt ținuți urșii din Parcul Zoologic Piatra Cozla Piatra Neamț, respectiv în Grădina Zoologică Dragoș Vodă.

În urma acestei sesizări (în care menționam lipsa apei potabile, curățenia deficitară, lipsa îngrijitorilor și condiția fizică și psihică precară a urșilor) și a dispoziției date de instituția pe care o reprezentați, compania SC PERLA INVEST SRL, care administra Parcul Zoologic Piatra Neamț, a relocat un urs din specia Ursus Arctos, la sanctuarul de urși Libearty Zărnești, pe care Asociația Milioane de prieteni îl administrează.

Revenim după noile semnale de alarmă venite din partea vizitatorilor indignați și a reprezentanților unor trusturi media naționale, care ne atrag atenția asupra condițiilor în care este găzduită ursoaica din parcul zoologic Cozla. Este vorba despre un pavaj din beton, fără apa necesară, fără un mediu natural în care să se desfășoare. Deși îngrijitorii afirmă că în spatele cuștii există o suprafață de verdeață de 1.000 de metri pătrați destinat animalului, ursoaica este permanent prezentă în țarcul metalic. Oare ce animal sălbatic ar prefera să stea pe beton, în loc să simtă iarba sub picioare?

Situația menționată încalcă normele din cap.VI al Ordinului 742/2004, privind amenajările grădinilor zoologice, dar și normele europene de bunăstare a animalelor. Drept urmare, vă rugăm să dispuneți de urgență măsurile legale necesare.

Rămânem la dispoziția dumneavoastră pentru informații suplimentare.

Președinte

Cristina Lapis

 

Sesizarea unui vizitator

Bună ziua,

Vă scriu ca să va solicit ajutorul pentru salvarea unui urs deținut, după părerea mea, în condiții improprii de spațiu la Gradina Zoologică din Piatra Neamț, pe care am vizitat-o recent, în weekendul 7-8 mai.

Ursul avea un comportament ciudat, repetitiv, se învârtea continuu în micul spațiu alocat, își băga capul printre gratii sau le lingea.

Nu părea un urs fericit deloc, ci unul foarte chinuit și trist.

Locul unde este ținut ursul nu arată deloc în regulă, nu există niciun fir de iarbă, doar beton și gratii. Cușca este prevăzută cu un mic bazin, despre care eu îmi amintesc că, în copilăria mea, era umplut cu apă, însă acum era gol și destul de mizerabil.

Am atașat câteva poze ca sa aveți o imagine mai bună asupra locului în care este ținut acest ursuleț. Îi spun „ursuleț“ pentru că este mic în comparație cu ursul pe care l-am văzut, de exemplu, la Vânători-Neamț și despre a cărui stare deplorabila v-am scris într-un alt email.

De ce vă tot scriu? Pentru că este foarte trist și nedrept ca aceste animale să sufere în felul ăsta în captivitate. Este ciudat că Grădina Zoologică Piatra Neamț a avut spațiu să amenajeze un restaurant în interiorul ei și spațiu să „parcheze“ mașinuțe pentru copii, însă nu a găsit spațiu să mărească locul unde este ținut ursul.

Nu sunt sigura ca este ok ca în cadrul unei Grădini Zoologice copiii să se poată „da“ cu mașinuțe electrice printre cuștile animalelor, mașinuțe destul de zgomotoase.

Îmi dau seama că probabil primiți astfel de mesaje de ajutor din multe locuri din țară. Aș aprecia și dacă m-ați ajuta doar cu un sfat, către cine sa merg ca să sesizez situația de la Gradina Zoologică Piatra Neamț și condițiile improprii în care sunt ținute animalele. Ursul nu era singurul care avea un spațiu foarte mic, erau iepurași de dimensiuni mari ținuți în cuști din acelea în care se țin la țară iepurii crescuți pentru carne, am atașat o poza relevantă în acest sens.

La final, am întrebat-o pe doamna care vindea bilete de ce nu are ursul apă în bazin și mi-a spus destul de enervată ca nu am văzut eu apa. Am aflat de la dumneaei că ursul are 19 ani și mă îngrozește să mă gândesc că de 19 ani trăiește astfel. Totuși, se poate înșela.

Dacă vă mai pot ajuta eu cu vreo informație sau în vreun fel, va rog să îmi spuneți.

Dacă nu-l puteți ajuta pe acest ursuleț sau pe cel de la Vânători Neamț, vă rog mult, spuneți-

mi către ce alte organizații sau instituții m-aș putea adresa.

Vă mulțumesc mult, Ștefania