Delegație nemțeană la Congresul Vânătorilor din România

vanatoriCongresul Asociației Generale a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi din România (AGVPSR), care se va reuni la Sinaia, în data de 20 august, va adopta decizii de importanță majoră pentru viitorul asociațiilor de vânători și de pescari sportivi din România. Din partea Asociației Județene a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi Neamț va  participa o delegație formată din Amedeo Dumbrăveanu – director executiv, Nicolae Robu – președintele AJVPS Neamț, și Gheorghe Călin. Aceștia vor dispune de 50 de voturi, în cadrul alegerilor care vor avea loc.

„Am convingerea că interesele tuturor celor legați de activitatea de vânătoare și pescuit, bine reprezentate de asociațiile noastre, își vor afla în timpul lucrărilor apropiatului congres cadrul democratic în care să fie hotărâte obiectivele prioritare pentru perioada ce urmează. Este firesc să proiectăm viitorul plecând de la realitățile din prezent. Fiind subînțeles faptul că, în această privință, numitorul comun al preocupărilor noastre este buna gospodărire a tuturor resurselor într-o activitate cu motivație ecologică, dominantă fiind menținerea echilibrului în natură. Din 2006, de când am acceptat mandatul onorific de președinte al AGVPSR, m-am atașat de deviza vânătorii și pescuitului în respect față de natură. Astăzi, constat cu satisfacție că în cadrul asociației noastre această deviză adună laolaltă trei trăsături fundamentale: înțelepciunea, responsabilitatea și onestitatea. Congresul din august 2016 va marca încheierea unei etape în viața AGVPSR“, a declarat Mugur Isărescu, președintele onorific al AGVPSR.

O altă problemă scoasă în relief tot de președintele Mugur Isărescu este unitatea tuturor asociațiilor pentru promovarea intereselor. „Au fost ani buni de eforturi comune, în care AGVPSR a reușit să întărească unitatea tuturor asociațiilor și să-și promoveze interesele, respectându-ne totodată angajamentul solemn de a trăi în bună conviețuire cu natura. Și de a gospodări cu responsabilitate resursele regenerabile. A fost astfel posibil, prin acțiuni consecvente și legale, să fie revitalizată actuala formă de organizare a vânătorilor și pescarilor sportivi din România. O trăsătură a acestei etape, pe care o încheiem, a fost și preocuparea susținută de a asigura un cadru legal corespunzător obiectivelor trasate de congresele precedente. AGVPSR s-a străduit și a reușit, în bună măsură, să contribuie la îmbunătățirea continuă a conținutului acestui cadru legislativ, promovând propuneri repetate și asigurând participarea efectivă a reprezentanților săi la reuniunile comisiilor de lucru ale Parlamentului“.

Tot în cadrul aceluiași congres, se va pune accent pe regândirea relațiilor dintre conducerea AGVPSR și asociațiile de vânători și pescari, pentru o mai bună colaborare cu organismele statului. „Au fost rezolvate cele mai multe dintre problemele generate de recontractarea gestionării faunei cinegetice din fondurile de vânătoare și de concesionarea sau autorizarea exploatării resursei acvatice vii. Aceste rezultate bune nu ar fi fost posibile fără profesionalismul, tenacitatea și loialitatea de care au dat dovadă cei mai mulți membri ai Consiliului AGVPS din România. Și fără activarea unei mase critice a directorilor de asociații afiliate.

Congresul din august va marca însă deschiderea unei noi etape. Și cum important este să stabilim obiective mai ambițioase, va fi nevoie să fie adoptate decizii care să confere durabilitate activității vânătorilor și pescarilor. Firește, nu înainte de a dezbate, în cadrul lucrărilor reuniunii din august, ce noi responsabilități urmează să-și asume conducerea AGVPSR, ce vom face practic pentru a asigura protecția mediului, gestionarea durabilă a unor resurse de importanță ecologică, economică și socială, cum să fie ocrotite speciile ce fac obiectul vânătorii și pescuitului. O analiză aprofundată și detaliată a ceea ce am făcut deja va deschide drumul pentru o mai bună activitate în cadrul legal existent. Ceea ce, desigur, nu exclude o continuă îmbunătățire inclusiv a cadrul legislativ. Este însă cert că, în actualul cadru legal, așa cum este în prezent, sunt asigurate condiții care au făcut să crească rolul asociațiilor de vânători și pescari. Și care pot conduce, în viitorul apropiat, la întărirea și îmbunătățirea legăturilor între structura centrală și asociații. Nu mai poate întârzia regândirea relațiilor dintre conducerea AGVPSR și asociațiile de vânători și pescari, pentru o mai bună colaborare cu organismele statului, îndeosebi cu îndeosebi cu Ministerul Mediului și cu Ministerul Agriculturii“.

Vom urmări cu interes ce hotărâri vor fi luate în cadrul celui mai important congres al vânătorilor din acest an.

V. ANDRIEȘ