Indiferent dacă îl consideri alcool sau aliment, vinul este unul dintre produsele preferate ale multor persoane. Este o licoare deosebită și complexă care poate îndeplini multe calități și te poate încânta cu nuanțe gustative și olfactive diverse. Pentru o degustare corectă, ai nevoie însă de câteva cunoștințe de bază și o introducere în misterele acestei băuturi excepționale, despre care se vorbește doar în manieră poetică.
Lăsând metaforele de o parte, nu ai nevoie de o cramă și un somelier ori vreun ospătar iscusit care să te asiste în timpul degustării. Poți face asta chiar de acasă, alături de prietenii tăi dragi, pentru ca vinul să curgă și mai ușor și mai plăcut. Înainte de a deschide sticlele de vin, citește mai jos care sunt regulile de aur pentru o degustare corectă.
Iată care sunt aspectele cele mai importante dacă vrei a degustarea vinului acasă să fie o experiență autentică și complexă:
Momentul deschiderii sticlei
Este foarte important ca înainte și în timpul deschiderii, sticla de vin să fie așezată pe o suprafață plană. Nu desface sticla din mână și evită să o rotești în timpul acestui proces. Abia după ce ai scos dopul, o poți înclina ușor astfel încât niciun strop prelins pe sticlă să nu pătrundă în pahar. Pentru a te asigura că vinul își atinge potențialul maxim, verifică temperatura. Vinul alb și cel rose trebuie servite la o temperatură de 7-8°, pe când cel roșu se servește la temperatura camerei. Reține că limpezimea vinului este de la sine grăitoare, așa că dacă acesta este opac, poți fi sigur că este de o calitate îndoielnică.
Alegerea paharului
Nu poți bea vin din orice pahar. Aici nu este vorba doar despre aspectul deosebit cuvenit acestei băuturi, ci și despre potențarea savorii. Achiziționează paharele potrivite pentru fiecare tip de vin de pe Sensodays.ro și bucură-te de gustul autentic. Pentru ca totul să fie echilibrat, umple paharul de vin doar o treime sau până în punctul de maximă circumferință a paharului. Poți experimenta schimbând paharul de vin roșu cu cel de vin alb și vei observa rapid că forma influențează gustul. Ce nu poți face, însă, este să ții paharul greșit în mână. El se ține doar de picior sau talpă pentru a nu matifia sau murdări sticla.
Degustarea corectă
Procesul de degustare a vinurilor trebuie să înceapă de la cel mai sec spre cel mai dulce și niciodată invers. Dacă ești iubitor de vin roșu, va trebui să îl lași cel puțin o jumătate de oră la decantat, preferabil într-un recipient specia ori pur și simplu în pahar. Pentru a identifica buna calitate a vinului, verifică culoarea. Dacă este deschis și limpede, ai pe masă un vin tânăr și calitativ. După o ușoară rotire în pahar îți vei da seama că mirosul este mai plăcut și poți gusta din vin pentru a simți rotunjimea acestuia și pentru a vedea dacă postgustul este lung, mediu sau scurt, în funcție de persistența aromelor.
În concluzie, arta degustării vinului depinde de aceste noțiuni de bază foarte simple. Alegerea paharului și poziționarea sticlei nu sunt simple reguli de conduită, ci adevărate instrumente de potențare a licorii tale preferate. Nu uita să îți servești paharul de vin cu răbdare și să te bucuri de fiecare notă savuroasă a băuturii alese.
Sursa foto: unsplash.com