Deficitul de medici la Spitalul Județean limitează drastic accesul asiguraților la consultații în ambulatoriu

*Doar 3 medici au răspuns chemării Spitalului Județean, alte 12 posturi nu au căutare * În secțiile cu medici sub normativ se lucrează în ture prelungite

Lipsa de personal specializat se resimte atât în secțiile Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț, cât și în ambulatoriul de specialitate. Conducerea unității a scos la concurs 15 posturi de medic, însă doar trei doctori s-au arătat interesați să lucreze în condițiile oferite de spital. Una dintre înscrieri s-a făcut pentru Boli Infecțioase, unde, din cauza deficitului de medici, o oră pe zi, între 10-11, de luni până vineri, se acordă și consultații în regim de ambulatoriu pentru asigurații cu bilet de trimitere pentru policlinică. S-au mai depus dosare de înscriere pentru un post de medic primar la ORL și unul de medic specialist la ATI. Conducerea spitalului dorește să extindă secția ATI, de la 25 de paturi, la 32.

„În prezent este nevoie acută de medici la Obstetrică-Ginecologie, Neonatologie, ATI, Radiologie, Cardiologie, Nefrologie, Neurochirurgie, Diabet, Medicină Sportivă, Prevenire și control al infecțiilor nosocomiale. În cazul în care posturile nu vor fi ocupate prin concursul programat în februarie, le vom republica, pentru că sunt deja aprobate“, a precizat dr. Silviu Verzea, directorul medical al Spitalului Județean de Urgență Piatra Neamț.

Numărul medicilor de care ar mai fi nevoie în întreaga țară pentru toate specializările a depășit 13.000, conform Ministerului Sănătății. Lipsa de personal se resimte cel mai puternic în neonatologie, medicină de urgență și oncologie. O radiografie a sistemului de sănătate din țara noastră arată că nu există județ în care să nu fie din ce în ce mai multe posturi libere pentru medici. Unele sunt scoase la concurs chiar și a treia, a patra oară, altele sunt acoperite de medicii rămași, prin ture prelungite. Realitatea este că exodul medicilor lasă tare adânci în spitalele din țară și, implicit, pe sănătatea populației.

Geanina NICORESCU