Decizie fără precedent luată de Ministerul Sănătăţii / Vaccin pentru elevi, oprit din cauza reacţiilor adverse

vaccin-Campania de vaccinare a elevilor claselor a VIII-a din judeţul Neamţ şi din întreaga ţară este compromisă. Ministerul Sănătăţii a oprit două loturi de vaccin diftero-tetanic şi a dispus analizarea lor de către Agenţia Naţională a Medicamentului, după ce au fost înregistrate 53 de reacţii adverse după vaccinare, la elevi din cinci judeţe. Copii de 14 ani, elevi în clasa a VIII-a, au ajuns la spital, acuzând stări de rău, la scurt timp după ce au fost vaccinaţi cu ser diftero-tetanic în cadrul campaniei de vaccinare derulate de autorităţi în unităţile de învăţământ.În judeţul nostru sunt înregistraţi 5.800 de elevi de clasa a VIII-a în campania de vaccinare cu serul diftero-tetanic.

Dr. Roxana Pipirigeanu, epidemiolog şef în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ, ne-a declarat că în acest moment campania de imunizare a elevilor de clasa a VIII-a este în plină desfăşurare, iar din 2 decembrie 2014, când a fost demarată campania, nu s-au semnalat reacţii adverse. Până ieri, la orele 14, la DSP nu era primit niciun comunicat din partea Ministerului Sănătăţii prin sistemul specific de alertare privind o posibilă sistare a campaniei, însă nu dr. Pipirigeanu nu a exclus varianta opririi vaccinării dacă în stocul DSP Neamţ se găsesc doze din loturile incriminate.

„Deocamdată nu am primit informaţii privind vaccinurile care au provocat acele aşa-zise reacţii adverse, dar cu siguranţă vom fi informaţi în cel mai scurt timp. Nimeni nu poate trece peste nişte informaţii privind posibile reacţii la vaccin, dar eu sunt de părere să nu ne panicăm până nu vom avea informaţii certe. Dacă ni se va impune, vom sista campania de vaccinare”, a subliniat dr. Pipirigeanu.

Potrivit comunicatului emis, ieri, de MS, dintre cele 53 cazuri semnalate, un număr de 41 cazuri au fost vaccinate cu 2 loturi achiziționate în anii 2013 și 2014. Toate posibilele cazuri de RAPI se află în investigare. De asemenea, autoritățile sanitare au anunțat reprezentanții producătorului produsului vaccinal despre situația apărută.

„Facem precizarea că, până în prezent, au fost înregistrate manifestări ușoare și tranzitorii care s-au remis spontan și nu au pus în pericol sănătatea elevilor. Vaccinarea este o metodă de imunizare activă, profilactică, împotriva unor boli, prin inocularea unui vaccin. Menționăm că, administrarea vaccinurilor presupune și posibila apariție a unor reacții post – vaccinare normale (reacții locale, durere locală, febră de scurtă durată etc)”, a comunicat Ministerul Sănătăţii.

Numai că deja a fost inoculată ideea că vaccinul ar putea face rău, aşa încât rămâne de văzut dacă părinţii şi adolescenţii vor mai accepta vaccinarea, chiar dacă oficial nu va fi sistată!

Geanina NICORESCU