„Decapitarea” interlopilor a adus premii poliţiştilor

* La categoria „Poliţie judiciară”, a câştigat Serviciul Omoruri din Poliţia capitalei care l-a prins pe Vitalie Proca

* Bomba de la Mararu a premiat 5 poliţişti din Neamţ

Cele două mari reuşite ale poliţiştilor în „decapitarea” clanurilor interlope din Piatra Neamţ au fost evidenţiate, ieri, de Ziua Poliţiei, în cadrul manifestărilor de la centru. Primul pe lista premianţilor a fost Serviciul Omoruri din Poliţia Capitalei, care a avut meritul de a-l prinde pe Vitalie Proca. Moldoveanul a fost plătit de fraţii Mararu să-l execute pe Puiu Mironescu, dar şi-a confundat ţinta şi a împuşcat un tânăr care semăna cu Mironescu şi avea acelaşi tip de autoturism. Poliţiştii au pornit ancheta având o victimă care nu înţelegea ce i s-a întâmplat, mai ales că nu a avut niciodată legături cu lumea interlopă. „Pentru soluţionarea tentativei de omor, din cartierul Vitan, au fost efectuate ample activităţi de investigare şi audiate numeroase persoane” se arată în comunicatul IGPR. „De asemenea, cu sprijinul I.G.P.R. s-a colaborat cu alte instituţii de aplicare a legii din România, precum şi cu autorităţile competente din competente din Moldova, Italia, Marea Britanie, Bulgaria, Germania şi Federaţia Rusă. În urma unui cumul de activităţi a fost identificat suspectul în cauză, un cetăţean moldovean”. Vitalie Proca a fost arestat în Rusia, dar nu a fost extrădat nici acum, pentru continuarea anchetei. El a ciuruit maşina în care se afla „sosia” lui Mironescu şi, deşi tănărul a fost rănit grav, a scăpat cu viaţă datorită telefonului mobil pe care îl avea în buzunarul de la piept şi i-a protejat inima de gloanţe.

La categoria „Combaterea Criminalităţii Organizate”, premiul „Poliţistul anului” a revenit colectivului din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău pentru cazul bombă la Mararu. Trei poliţişti din Neamţ, care lucrează la Serviciul de Combatere a Criminalităţii Organizate sunt printre premianţi. Ei au reuşit să oprească atentatul, dar i-au lăsat pe „terorişti” să monteze bomba ca să aibă suficiente probe în dosar.
„Poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Bacău, în colaborare cu celelalte instituţii de aplicare a legii din România, au reuşit dejucarea unui atentat cu bombă pe raza municipiului Piatra-Neamţ”, se menţionează în acelaşi comunicat, în „motivarea” premierii. ” În urma activităţilor desfăşurate a fost destructurată o grupare infracţională organizată, constituită în scopul săvârşirii infracţiunii de omor deosebit de grav şi distrugere cu consecinţe deosebit de grave, modalitatea de realizare fiind prin amplasarea unui dispozitiv exploziv sub un autoturism”.

În afară de premiile primite de la centru, patru poliţişti nemţeni au fost avansaţi în grad înainte de termen, doi dintre ei, Daniel Gheorghiu şi Ovidiu Popa, tot pentru merite în dosarul cu bomba.