De Ziua Mondială a Poeziei, Întâlnire cu Ana Blandiana, la Teatrul Tineretului

 

Poeta Ana Blandiana va participa, marți, 21 martie, începând cu ora 17.00, la un eveniment organizat de Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“, în colaborare cu Teatrul Tineretului Piatra Neamț, cu ocazia Zilei Mondiale a Poeziei.

Manifestarea se va desfășura la Teatrul Tineretului, bucurându-se de participarea criticilor literari Vasile Spiridon, Adrian Jicu, Adrian G. Romila și Teodora Stanciu (Radio Trinitas Cultural).

Momentele literare vor fi împletite cu cele muzicale, susținute de Constantin Andrei și Titus Flueraș (chitară clasică), de la Academia de Muzică „Gh. Dima“ din Cluj Napoca. Moderator al evenimentului va fi Adrian Alui Gheorghe, directorul Bibliotecii Județene „G.T. Kirileanu“.

Ziua Mondială a Poeziei este celebrată în fiecare an, pe data de 21 martie, ca urmare a aplicării unei decizii a UNESCO, emisă în timpul celei de-a 30-a sesiuni desfășurate la Paris, în perioada octombrie-noiembrie 1999. Unul dintre obiectivele acestei zile este recunoașterea faptului că oamenii de litere și de cultură, poeții și scriitorii din întreaga lume și-au adus o contribuție remarcabilă la îmbogățirea culturii și spiritualității universale. De asemenea, Ziua Mondială a Poeziei urmărește să susțină creația poetică, stabilirea unui dialog între poezie și alte genuri ale creației, editarea și promovarea poeziei ca artă deschisă oamenilor.

Ana Blandiana, poeta disidentă

Născută pe data de 25 martie 1942, la Timișoara, poeta, publicista și disidenta anticomunistă Ana Blandiana (pe numele ei adevărat Otilia Valeria Coman) a urmat cursurile liceale la Oradea și pe cele universitare la Facultatea de Filologie a Universității din Cluj (1963-1967), unde și-a obținut licența în filologie romanică. Între 1973-1974, obține o bursă de studii în cadrul Programului Scriitoricesc Internațional al Universității din Yowa City (SUA). Între anii 1968-1977, a fost redactor la „Viața studențească“ și „Amfiteatru“, apoi bibliotecară la Institutul de Arte Plastice din București (1975-1977) și redactor la Uniunea Scriitorilor (1977-1979).

Din 1968 deține rubrici permanente la „Contemporanul“, de unde va trece la „România Literară“. Debutează literar în revista „Tribuna“ din Cluj-Napoca cu poezia „Originalitate“, semnând pentru prima dată cu pseudonimul „Ana Blandiana“ în 1959.

În perioada 1964-1990, publică peste 40 de volume de poezie, publicistică, în țară și străinătate. Debutul editorial a avut loc în anul 1964, cu placheta „Persoana întâia plural“, urmată de volumele de poezii „Călcâiul vulnerabil“ (1966), „A treia taină“ (1969), „Octombrie, noiembrie, decembrie“ (1972), „Somnul din somn“ (1977), „Ochiul de greier“ (1981), „Ora de nisip“ (1983) sau „Stea de pradă“ (1985).

Abordează și alte genuri: proză fantastică („Cele patru anotimpuri“, 1974), nuvele („Proiecte de trecut“, 1982), tabletă, eseu, însemnări de călătorie, versuri pentru copii.

Conflictul cu oficialitățile comuniste declanșat de o serie de poeme publicate în revista „Amfiteatru“, în 1984, se acutizează prin publicarea, în 1988, a volumului „Întâmplări de pe strada mea“, care-i va aduce interdicția de a mai publica. Numele Ana Blandiana este interzis, iar cărțile ei sunt scoase din biblioteci.

De-a lungul carierei a obținut mai multe premii, cum ar fi Premiul pentru poezie al Uniunii Scriitorilor din România (1969), Premiul pentru poezie al Academiei Române (1970), Premiul pentru literatură pentru copii (1980), Premiul pentru proză al Asociației Scriitorilor din București (1980), Premiul internațional „Gotfried von Herder“ (1982).

În 1997 primește Premiul Național de Poezie „Mihai Eminescu“ și este aleasă membră a Academiei de Poezie „Stéphane Mallarmé“ din Paris, iar în 1998 înființează, împreună cu Romulus Rusan, Școala de vară de la Sighet, destinată adolescenților. Este membru al Academiei Europene de Poezie, iar din 2001 este membru fondator al Academiei Mondiale de Poezie constituită la Verona, sub egida UNESCO (enciclopediaromaniei.ro).

Irina NASTASIU