De Ziua Donatorului de Organe au fost pomeniţi salvatorii de vieţi

 

* La SJU Neamţ se fac prelevări de organe din 2014

În toată ţara au avut loc, ieri, slujbe de pomenire în memoria donatorilor, cu prilejul „Zilei donatorului de organe”. Persoanele cu transplant au fost prezente în centrele de prelevare pentru a le mulţumi astfel celor care le-au dăruit a doua viaţă. Pe listele de aşteptare pentru un transplant sunt în prezent peste 3500 de persoane, oameni care speră şi aşteaptă să sune telefonul, gata oricând să pornească spre o nouă viaţă, în care să nu mai sufere. Secţia ATI din cadrul SPitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ este inclusă şi în acest an în Programul Naţional de Transplant de Organe, Ţesuturi şi Celule de Origine Umană.

Asociaţia Transplantaţilor din România (ATR) a dat startul campaniei „Spune DA! Susţine donarea de organe!”, care va ajunge în câteva oraşe ale ţării. Campania este desfăşurată, an de an, sub auspiciile Ministerului Sănătăţii şi îşi propune creşterea gradului de conştientizare a populaţiei cu privire la importanţa dezvoltării unui curent favorabil în societatea civilă privind donarea de organe, pentru a veni în ajutorul numărului mare de pacienţi de pe listele de aşteptare şi pentru care transplatul reprezintă ultima şi singura soluţie salvatoare.

Anul trecut, potrivit Agenţiei Naţionale de Transplant au fost efectuate aproximativ 120 transplanturi de ficat, peste 300 transplanturi de rinichi, în jur de 200 de transplanturi medulare şi câteva sute tisulare.

Geanina NICORESCU

În ianuarie 2014 a avut loc prima prelevare de organe într-un spital din judeţul nostru. Atunci, o echipă medicală din Bucureşti şi una din Iaşi, pregătite pentru astfel de intervenţii, au venit în secţia ATI din Spitalul Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ pentru a preleva organe viabile de la un bărbat în vârstă de 47 de ani, din Piatra Neamţ, aflat în moarte clinică. Bărbatul se lovise puternic la cap în urma unui accident casnic, hematomul format punându-i viaţa în pericol. Din păcate, nu a putut fi salvat, însă familia bărbatului a acceptat ca să doneze organele viabile. Moartea pacientului a însemnat 3 vieţi salvate, prin donarea ficatului şi a rinichilor.

În martie 2015, Fănică Negrei, omul care a vândut ziare nemţenilor ani buni, a salvat viaţa a trei persoane, după moartea sa. Acesta a suferit un accident vascular cerebral, a stat o zi în comă, iar când doctorii au anunţat familia că nu se mai poate face nimic pentru a-l salva, au primit acceptul ăpentru prelevare de organe.

Tot anul acesta, a treia zi de Paşte, un alt pacient al SJU Neamţ a devenit donator după ce a intrat în moarte cerebrală. În momentul în care a existat acordul ferm al familiei, de astă dată organele au fost prelevate de echipa de transplant de la Piatra Neamţ, din care fac parte medicii Alexandru Juncu, Felician Dulhai şi asistenta Lăcrămioara Baciu. Au fost prelevate corneea, rinichii, ficatul dar şi ţesuturi, porţiuni de vase. Un rinichi şi corneea au plecat către Iaşi, iar celălalt rinichi şi vasele au plecat către Capitală.

În luna aprilie a acestui an, un bărbat din Neamţ a fost primul român primitor de inimă. El a primit o inimă nouă după mai bine de un an de aşteptare. Organul a fost prelevat de la un pacient din Cluj care suferise un accident vascular cerebral. Pe lista de aşteptare sunt peste 100 de oameni care aşteapă o inimă nouă, iar 30 dintre ei necesită transplant de urgenţă, spun medicii din Târgu Mureş.

Anul trecut, la Iasi şi în judetele din zona Moldovei au fost declaraţi 21 de potenţiali donatori de organe, însă doar de la 9 pacienţi au putut fi prelevate organe, respectiv rinchii, ficatul, corneea, ţesutul de os, tendon sau piele.