De Zilele Oraşului, Procesiune cu moaştele Sfântului Simeon din Muntele Minunat

procesiune

La procesiune va participa IPS. Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei

Luni, 23 iunie, va avea loc tradiţionalul pelerinaj cu sfinte moaşte, prilejuit de sărbătoarea Naşterii Sf. Prooroc Ioan Botezătorul, ocrotitorului oraşului Piatra-Neamţ. Evenimentul va începe la ora 18:00, cu Slujba Vecerniei unită cu Litia, care se va oficia la Biserica Sf. Ioan Domnesc , cu binecuvântarea şi participarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. După cum ne-a relatat pr. Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra-Neamţ, în această procesiune va fi purtată racla în care se află Capul Sfântului Simeon din Muntele Minunat, care se păstrează la Mănăstirea Neamţ.

Pelerinajul se va desfăşura pe traseul: Biserica „Sfântul Ioan Domnesc“ (Turnul lui Ştefan cel Mare) – Teatrul Tineretului – rondul peste râul Cuiejdi – Biserica „Sfântul Mare Mucenic Mina“ – strada Petru Rareş – Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi“ – Consiliul Judeţean Neamţ – Biserica „Sfântul Ioan Domnesc“. La acest pelerinaj sunt aşteptaţi să participe preoţii din Piatra-Neamţ şi din parohiile aflate în apropierea oraşului, alături, bineînţeles, de locuitorii oraşului nostru.

„Ne-am gândit că trebuie să existe şi o manifestare religioasă cu ocazia Zilelor Oraşului, pentru că, de obicei, Primăria organizează cu acest prilej doar manifestări din sfera laicului. De aceea, Biserica s-a simţit datoare să marcheze, prin această procesiune, sărbătoarea Naşterii Sf. Ioan Botezătorul, pelerinajul fiind pentru noi şi un prilej de a ne manifesta credinţa şi de a o mărturisi, în acelaşi timp”, ne-a mărturisit părintele protopop Valentin Tofan.

 

Sfântul Simeon din Muntele Minunat, pomenit pe 24 mai

 

Cuviosul Simeon Făcătorul de minuni (521-596) a fost un ascet creștin din Bizanț, care a trăit în secolul VI, pomenirea sa făcându-se în fiecare an, pe data de 24 mai. Cuviosul Simeon s-a născut în Antiohia, simţind încă de la o vârstă fragedă o chemare spre pustnicie. Ca formă de asceză, a petrecut mulţi ani în vârful unui stâlp de piatră, fapt pentru care a și fost numit Noul Stâlpnic. Cuviosul a trăit în pustiul de lângă orașul Antiohia, locul nevoinței sale fiind numit Muntele Minunat, datorită minunilor săvârșite de el.

Prin modul său de viață, a atras mulțime mare de ucenici și tineri asceți, precum și nenumărați pelerini. Inițial, ucenici săi locuiau în colibe, mai târziu construind un întreg corp de clădiri, precum și o biserică, în care erau săvârșite sfintele slujbe. După cum relatează pemptousia. ro, în anul 1177, monahul Ioánnis Fokás a făcut un pelerinaj la Sfintele Locuri, ajungând «până prin cele mai îndepărtate colțuri ale Siriei, Feniciei și Palestinei». Încă de la începutul călătoriei sale, a poposit în «orașul lui Antiohie» (Antiochia ad Orontem), adică în Antiohia, unde a vizitat suburbia Dáfni, «cea plină de plante de tot felul, precum și Muntele cel Minunat, unde a trăit Simeon Făcătorul de minuni. Aici și-au dus viața mulți iubitori de Dumnezeu, oameni plecați în căutarea mântuirii, pe care au și aflat-o în acest loc înfrumusețat de spiritualitatea acestui ascet renumit». Așadar, se face referire la vestitul Munte Minunat, care fusese cândva un important centru ascetic, la izvorul Kastalía, la râul Orontes, la Rosó, la Skópelos, la Caucaz, precum și la așezământul monastic al Cuviosului Simeon, Noul Stâlpnic, așezământ situat pe vârful Muntelui Minunat (479 metri).

Viața cuviosului Simeon a fost scrisă de către Arcadie, ucenicul său, viitor episcop de Cipru, și Nikifóros Ouranós. Cuviosul Simeon a murit în anul 596, la vârsta de șaptezeci și cinci de ani.

 

Moaştele Sf. Simeon donate de Sf. Ştefan cel Mare Mănăstirii Neamţ

 

În anul 1463, domnitorul Ştefan cel Mare poruncea să se facă o cunună pentru capul Sfântului Simeon Stâlpnicul de la Muntele Minunat. Inscripţia de pe coroană nu precizează ce lăcaş adăpostea moaştele sfântului pomenit la 24 mai, de aceea s-a considerat că Sfântul  Ștefan  a  ferecat  pentru  sine  și familia sa sfintele moaște la anul 1463, dăruindu-le în 1497 Mănăstirii Neamţ, cu ocazia sfințirii ctitoriei sale. Iată ce spune textul de pe cunună, scris în slavonă: „Moaşte de la Sfântul Simeon cel de la Muntele cel Minunat. S-au ferecat de Ioan Ştefan voievod la leatul 6971“. Aceasta este socotită de istorici drept cea mai veche inscripţie păstrată de la Ştefan cel Mare, exprimând autenticitatea sfintelor moaşte.

După schimbarea vechii racle, diadema se păstrează în mănăstire, într-un loc deosebit de cinstitul cap. Deşi Sfântul Simeon de la Muntele cel Minunat a petrecut foarte mulţi ani în vârful unui stâlp de piatră, el nu trebuie confundat cu Sfântul Simeon Stâlpnicul, care a trăit între anii 390-459, lângă cetatea Alep, din Siria, şi este prăznuit de Biserica Ortodoxă în ziua de 1 septembrie.

Irina NASTASIU