“De la rădăcină”

Asociaţia ,,Sens Civic’’ a participat, ieri, la cea de-a doua ediţie a proiectului “De la rădăcină”, acţiune de împădurire, din cadrul acţiunii „Luna Pădurii”, fiind unul din cele mai importante evenimente silvice şi ecologice ale anului. Este o lună în care este subliniată importanţa pădurilor, a rolului lor  în menţinerea echilibrului ecologic.

Această acţiune îşi are începuturile încă din 1872, debutând prin organizarea sărbătorii sădirii arborilor în Statele Unite, ca urmare a despăduririlor tot mai accentuate. În Romania, prima data a fost organizată în 1902 de către Spiru Haret, pe atunci ministru al Cultelor si Instrucţiei Publice, sub denumirea „Sărbătoarea sădirii arborelui”.

Pădurea reprezintă baza economică a producţiei de lemn si alte produse specifice forestiere, dar la fel de importante sunt si funcţiile speciale de protecţie a mediului prin protecţia solului împotriva eroziunii, a alunecărilor de teren si deşertificării, îmbunătăţirea bilanţului hidric si asigurarea purităţii apelor, ameliorarea factorilor climatici dăunători. Prin acţiunile de împădurire şi ocrotire a pădurii putem avea un aliat important împotriva efectului de seră, a încălzirii globale şi mai ales, împotriva schimbărilor climatice nedorite.

“Anul trecut acţiunea s-a desfăşurat pe raza Ocolului Silvic Brateş pe data de 26 aprilie. Şi de această dată evenimentul a fost amânat datorită vremii neprielnice, a căderilor masive de zăpadă şi a temperaturilor scăzute din luna martie. Acţiunea a avut loc pe raza Ocolului Silvic Vaduri, Unitatea de Producţie III Pângăricior, unde s-au plantat 2500 puieţi de molid, paltin de munte şi frasin, pe o suprafaţă de 0,53 ha”, a declarat ing. silvic Ionuţ Fuioagă, responsabil cu acţiunile de plantare în cadrul Asociaţiei Sens Civic.

La acţiune au participat 80 de voluntari , membri ai Asociaţiei Sens Civic, elevi de la Colegiul Naţional de Informatică precum şi de la Colegiul Tehnic de Transporturi şi membrii Clubului Eco Turistic Gheorghe Iacomi , sub supravegherea şi îndrumarea directă a personalului ocolului silvic.

“Apreciez numărul mare de voluntari care au participat astăzi la această acţiune de plantare şi mai ales faptul că a majoritatea dintre ei sunt tineri. Este foarte important ca tinerii să fie încurajaţi să se implice în viaţa comunităţii cu atât mai mult cu cât ei sunt cei în sarcina cărora va rămâne misiunea de a proteja şi  întreţine bogăţiile naturale ale acestei ţări” a afirmat ing. silvic Dumitru Munteanu, şeful Ocolului Silvic Vaduri.

La succesul acestui eveniment, au contribuit SC AUTO STEFAN SRL şi SC STELARIA SRL, ambele din Piatra Neamţ.