De astăzi, grevă generală în spitalele din Roman și Târgu Neamț

31/10/2016

greva-protest-spital-1Consiliului Național al Federației SANITAS a stabilit, după ce a analizat impactul și rezultatele acțiunilor sindicale din ultima lună, că va merge până la capăt cu protestele și va declanșa greva generală începând de astăzi, 31 octombrie.
Consiliul Național a decis respectarea calendarului de acțiuni stabilit la ședința din septembrie „având în vedere atitudinea cel puțin indiferentă a guvernanților și în același timp creșterea nivelului de nemulțumire a colegilor nedreptățiți ca urmare a punerii în aplicare a OUG 20 și 43/2016“, se arată în comunicatul Sanitas.

Eva Ungureanu, lider Uniunea Sanitas Neamț, a transmis informația către autoritățile locale și județene, pentru a fi cunoscute motivele care au condus la această situație.

„Astfel, luni 31 octombrie 2016, membrii noștri de sindicat vor intra în grevă generală. Ne cerem scuze anticipat față de toți pacienții care într-un fel sau altul vor fi afectați de acțiunile noastre și facem apel la fiecare dintre aceștia să aibă minimă răbdare și înțelegere față de colegii noștri care nu doresc decât să reclădească demnitatea lucrătorilor din sistemul sanitar public de stat.

În același timp facem un nou apel către toate partidele politice parlamentare să dea dovadă de maturitate și să își asume repararea inechităților și nedreptăților inacceptabile generate de cele două Ordonanțe de urgentă criticate – 20/2016 și 43/2016, în cel mai scurt timp posibil, putând astfel să deblocheze activitatea în sistemul sanitar public de stat“, transmit sindicaliștii Sanitas.

Revendicările sunt: extinderea contractului colectiv de muncă la nivelul sectorului „Sănătate. Activități veterinare“; corectarea discriminărilor/ inechităților salariale produse de OUG nr. 20/2016 și OUG nr. 43/2016; includerea în anexele OUG a tuturor categoriilor de personal omise, respectiv: asistență socială, unități medico-sociale, personal TESA, direcții de sănătate publică, creșe; calcularea sporurilor și a altor drepturi salariale la salariul de bază actual, conform ultimului act normativ în vigoare; reașezarea valorică a salariilor pentru unitățile clinice și neclinice și promovarea unei legi a salarizării specifice pentru sectorul sanitar și de asistență socială pornind de la principiile și coeficienții Legii nr. 284/2010.

Geanina NICORESCU